Festival ger klirr i kassan

8:45 min

Uppsala kommun ger ett bidrag på 75 000 kronor till reggaefestivalen. Vid en rundringning till några andra festivalkommuner visar det sig att det är ovanligt med direkta bidrag i kronor - det är vanligare att stödja festivaler med t.ex. renhållning, ställa i ordning en camping med vatten och avlopp eller med sponsringsavtal. 

– Reggaefestivalen betyder oerhört mycket för Uppsala, det säger Ulrika Nisser, evenemangschef på Uppsala Tourism.
Nya siffror visar att en besökare under reggaefestivalen gör av med 5300 kronor i snitt, jämfört med 800 kronor per besökare på bandyfinalen. Siffrorna gäller ett hushåll.  
Det här är den helg som har högst hotellbeläggning på året.

Det som drar mest är kringaktiviteter. Shopping, handla kläder eller saker, transport inom stan. Restaurangerna omsätter fyra miljoner kronor under den här helgen.

Studio Uppland har ringt till ett par kommuner med stora festivaler, Borlänge där Peace and love-festivalen anordnas, Arvika och Arvikafestivalen, Hultsfred med Hultsfredsfestivalen. De stöttar med t.ex. renhållning, service på campingplatser och sponsringsavtal, men man går inte in med reda pengar. Uppsala kommun ger ett bidrag på 75 000 kronor till Reggae festivalen (samma summa som till gitarrfestivalen).

– Det är en viktig morot, säger Ulrika Nisser, evenemangschef på Uppsala Tourism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista