Beatles och Armageddon

1967 var jag 6 år och det året kom Beatles ut med den helt fantastiska skivan ”Sergant Peppers Lonley Hearts Club Band”.

Uppväxt som jag är i skuggan av det kalla kriget och av kärnvapenhotet, (något som vi fick höra mycket om under 70-talet) kom det att prägla mig och hela min generation vågar jag påstå.

På denna skiva finns ett spår som heter ”A day in the life”. En kväll i början av 70-talet var jag och mina föräldrar bjudna till tonsättaren Lars Johan Verle, han spelade denna låt och berättade att det pianoackord som avslutar låten symboliserar slutet, armageddon, en jättelik atombomsexplotion.

Jag greps av fasa och skräck. Javisst, så var det ju, allt skulle sluta så, denna kväll kommer jag aldrig att glömma, och under många år kunde jag inte lyssna till låten utan att gripas av ångest. Kan väl tilläggas att denna låt också var grunden till ett ryckte om att Paul Mc Cartney var död och ersatt av en dubbelgångare.

Med vänlig hälsning
Mats Fredholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista