Punken förändrade mitt liv

Jag minns att jag var hemma hos en kompis och de visade Sex Pistols på ett TV-pogram, kanske var det Måndagsbörsen. Man hade svarta byxor och ibland någon gamal kavaj. Vi färgade håret rött, blått och använde vätesyproxid för att bleka håret, det vart vanligtsvis gult.

När man lyssnade på punkmusik gick vi till ett ställe som hette flying schottsman och ”dansade” man stod rakt upp och ner och hoppade och skrek skakade varandra. Jag tror det finns gamla klipp på TV där Ebba grön spelar där man ser hur dansen fungerar.

Riktiga punken dog ganska snabbt när band som Blondie, Police senare Clash blev kända och komersiella.Så själva punken dog när folk lärde sig spela sina instrumet........

Mina föräldrar tyckte att jag borde sinnesundersökas och jag minns tydligt att man blev bespottad som punkare och man kunde även åka på stryk av raggarna...

Jag bodde i Falun och mitt i stan fanns det en grusparkering, denna grusparkering fylldes av raggare under helgerna. Att vara punkrockare innebar stora risker eftersom man kunde bli jagad av raggarna.

Jag minns att en kille(punkare) sprang efter hela grusparkeringen och skrek ”jävla raggare” och det var någon form av manlighetsrit att passera parkeringen. Att sedan Sex pistols inte fick spelas i engelsk radio ökade statusen för bandet.

Jag har även ett starkt minne att Pistols spelade på en TV-Show och blir sedan intervjuvade. Denna intervjuv finns säkerligen på nätet, dom kallar programledaren för ”you dirty fucker” bastard med mera och detta program fick väldiga  skriverier.

Klädstilen var från början ganska spartansk men punken vart väldigt kommersiell efter ett tag och folk åkte både till Stockholm och London för att köpa dyra kläder.

Själv spelade jag i ett band som hette Brothers of satan eller BOZ som även betydde, sprit eller kröka, vi kom alldrig längre än till replokalen och bandets medlemmer led ständig brist på pengar.

I band blev spelningen 10 minuter för att strängarna gick av eller av trumpinnarna gick av. Många gånger slutade vi och spela för vi tröttnade och punkrockare som vi var festade vi och åkte ner på stan. Många var seriösa, det fanns band som P-nissarna och Bokassa brothers som senare blev Sator-Codex senare mer kända som Sator.

Men jag minns att många från starten var väldigt politiskt medvetna och det var inte okej att kalla sig punkare hur som helst. Folk som bytte musik smak blev kallade för svikare, jag tror att många gick över till synten.

Men det fanns fyra grupper det var hårdrockare, punkare, syntare, diskofolk, smörmusik och givetsvis raggarna. Sedan fanns det en klick av teater folk som lyssnade på både punk, nationalteatern, samla mammas mamma som sammansvetsades en del av punkarna.

Slutligen sist men inte minst säkerhetsnålen- det som visade om man var en riktig punlare var om man stack nålen genom kinden( man kunde hänga den i mungipan). Jag var inte punkare till utseendet allt för länge eftersom jag insåg att det var en Rock en Roll Swindle som Pistols sjunger. Malcom Maclaren var ju gift med någon som styrde modet i London och mycket handlade om att sälja och marknsdsföra sig, något år lanserades Adam and the Ants men dom slog inte igenom.

Punken förändrade i alla fall mitt liv och jag lyssnar fortfarande på Ramones, Pistols med mera. För mig var det en befrielse men framför allt är det äkta, hatet, frustationen när de skriker ”god save the queen she aint no human bean” ursäkta stavningen, och att man vägrar bli behandlad som en skit bara för att man kommer från arbetarklassen. Den äktheten har jag inte hittat motvarighet till i dagens musik, självklart tror jag RAB, hip-hop med mera fyller denna funktion men punken hadlade om att vara punkare i både klädsel och tanken, inte om att visa sina tillgångar i cribs och hur mycket pengar man har hängande på kroppen, men det är en ny generation.

MVH Mikael Bruhn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista