Rysslandsminne

Jag har ett minne från min 42 åriga födelsedag 1975 då jag var i dåvarande Leninggrad, idag St Petersburg. Min fru och jag firade födelsedagen på en restaurang.

Först fick vi stå och vänta att de skulle öppna restaurangen. Nu kommer jag inte ihåg om det var kl 20.00 som öppningen skulle vara, men den blev ca 21.00. Vi beställde in en flaska champange.

När servitören öppnade den skummade nästan hela flaskan ut. Vi trodde att vi skulle få en ny men det fick vi inte. Bord, stolar allt blött.... Ingen torkar upp utan det fick vi göra med våra servetter. Sedan spelade orkestern ”Åh Susanna” (egentligen vet jag inte om den heter så eller stavas men det var det man gnolade om man sjöng låten) hela kvällen.

Spelade låten en gång och sedan paus, kom in spelade en gång till samma låt och sedan paus. En halvtimme innan restaurangen stängde släcktes lokalen ner så när tiden var att de skulle stänga var det alldeles kolsvart. Vi fick leta oss ut.

Gick till hotellet där vi bodde in på deras pub. Där fick ungefär 20 fransyskor reda på att jag fyllde år. De ställdes sig i rad och en och en kom fram och gratulerade mig med pussar och kramar. Efter detta var det en man som sa att är det ingen som bjuder upp dig till dans så gör jag det. Samma låt spelades där och vi två dansade. Det var nog inte så vanligt på den tiden att två män dansade så alla andra som dansade slutade och stod och tittade på oss.

Så uppvaktad som jag blev denna kväll har jag varken förr eller senare blivit fast jag har fyllt 50 och 60 år och hör jag låten är det detta jag tänker på.

Vänliga hälsningar
Bore Syrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista