Kärlek, ”Roddan” och midsommarafton

Juni 1982 och jag är en yngling på 27 år på väg att fira Midsommar på en ö utanför Östhammar tillsammans med ett gäng kompisar. Strålande solsken, varmt och upplagt för en lyckad fest, precis som några tidigare år.

Med detsamma då vi anländer till sommarstället faller min blick på en tjej som jag aldrig tidigare sett. Jag ”faller pladask” och kan inte riktigt koncentrera mig på andra saker den kvällen än den, som det visar sig, underbara tjejen. Jag blir med andra ord störtförälskad.

Vad som var värst var att jag tillsammans med en kompis några dagar efter Midsommar skulle åka till Grekland på båtluff. Jag hann träffa min nyvunna bekantskap Susanne en gång till innan vi skulle åka och jag gruvade mig för att skiljas för hela två veckor.

Mitt musikminne kopplat till detta är Rod Stewarts nysläppta låt What am I gonna do (Ím so in love with You) som jag och Susanne hörde första gången under Midsommarhelgen och som jag sedan hade med mig på båtluffen. Låten var inspelad på kassettband och jag spelade den på min nyinköpta walkmanspelare, ca 10 gånger per dag och det var också låten i mina öron varje natt då jag somnade. Jag antar att det var mitt sätt att på något vis komma närmare Susanne eftersom min längtan efter henne nästan var outhärdlig.

Mobiltelefoner fanns vid den tiden inte och andra telefonförbindelser fungerade inte på de små öarna. Nu, efter 25 år, är vi fortfarande tillsammans och lever lyckligt vilket jag hoppades och levde mig in i då jag spelade min älsklingslåt för så länge sedan.

Hälsningar
Mats Hallqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista