Obegriplig kompositör

Natten till den artonde september 1990 sitter den sjuttioårige kompositören Claude Loyola Allgén i köket i sitt förfallna radhus i Täby och arbetar.

I mer än femtio år har han skrivit musik, ett oerhört antal verk, sju stråkkvartetter, tre mässor, en mer än två timmar lång sonata för soloviolin, sånger, sånger, sånger. Ett fåtal av dessa verk finns utgivna, de flesta har aldrig uppförts, inget finns på skiva. Han betraktas som ”obegriplig och ospelbar”. Han förlöjligas och tigs ihjäl.

Bara ett år tidigare (1989) hade för första gången en konsert getts med endast Allgéns verk, vid Ny Musik i Borås. Några inkomster har han inte, några räkningar betalar han inte. Elen är följaktligen avstängd, vattnet likaså. Nu sitter han i natten och skriver vid stearinljusens sken på sitt livs första beställningsverk, en sonat för fyra saxofoner med titeln ”Horror Vacui”. Ljusen antänder notbladen, Claude Loyola Allgén bränns inne tillsammans med en stor del av sitt livsverk.

Jag bodde granne med Claude Loyola från 1961 och fram till mitten av 70-talet. Vi visste att han var kompositör, men ingen visste något om hans musik. Först för ett par år sedan fick jag reda på att några saker faktiskt numera finns inspelade. Sonata för soloviolin, Fantasia för piano och Stråkkvartett nr 2 blev ofta återkommande inslag i mitt musiklyssnande. Svårspelat var det kanske - men uppenbarligen inte ospelbart. Lättlyssnat var det kanske inte, men ju mer jag lyssnade ju mer fascinerande blev det.

Mitt intresse för Allgén och hans musik fick mig att ta kontakt med Björn Nilsson på Ny Musik i Borås. Den artonde september i år fick jag från Björn ”en packe CD-skivor” med (nästan) allt som spelats i Borås.

På dagen 18 år efter Claude Loyola Allgéns död hörde jag för första gången ”Caelestis urbs Ierusalem”. Det finns inget vackrare.

Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".