Krig, adventskalender och potatisbullar

”Någonstans i Sverige” med Gaby Stenbergs välkända röst, kom jag att tänka på när jag fick brevet från stadsteatern och då var jag tillbaka till 40 – talets Sverige.

Det var tuffa år när kriget rasade runt oss. Männen i aktiv ålder blev inkallade för att försvara vårt land och det var inte lätt för kvinnorna därhemma att få ekonomin att gå ihop. Om jag inte minns fel fick fruarna 1:-/dag och för varje barn 0:50/dag och så tillkom bidrag till hyra.

Vi, mamma, pappa och jag bodde i en 20-talsvilla utanför Stockholm. Det gällde att försöka hålla värmen i värmeledningsspisen i köket, men koksen var ransonerad och vintrarna var kalla och snörika under 40-talet  så på kvällarna rullades jag in i en yllefilt för att hålla värmen under natten.

Rätt som det var damp en inkallelseorder ner i brevlådan till pappa och då var det bara att ge sig av till okänd ord och jag kan fortfarande se hans gråaktiga vadmalsuniform med båtmössa och för kalla vinterdagar fårskinnsmössa. Pappa var styckmästare i det civila livet och blev kock i det militära. Ett gammalt tidningsurklipp finns någonstans i gömmorna, där man kan se honom laga fläskpannkaka, premiär för den rätten på militärernas matsedel, som blev mycket älskad.

Långa perioder fanns han i Dalarna och uppe i Boden, något som vi fick reda på efteråt, allt måste vara hemligt. Mamma och han skrev brev till varandra varje dag och jag kan se de där gråa fältpostkuverten framför mig. Det var den bästa stunden på dagen när brevbäraren kom me4d posten i brevlådan nere vid grinden.

Radion stod ofta på, jag tror det var Marconi märket var på den fyrkantiga apparaten, det var viktigt att kolla upp händelserna ute i världen. Fortfarande kan jag höra Sven Jerrrings välkända röst: Stockholm – Motala och då och då hörde vi Gaby Stenberg sjunga om sin soldat någonstans i Sverige.

Någon gång kom pappa hem på permission och då var vi lyckliga. Ett sånt minne har jag i färskt minne. Pappa skulle få permission några dagar, men så blev den inställd p g a oroligheter och vi var naturligtvis ledsna. Det här var någonstans på senvintern, men så en vacker marsdag när jag kom hem från skolan, sa mamma: gå och titta garderoben får du se. Och där stod pappa i sin uniform, solbränd och glad. Det var en lycka för oss! Solbrännan hade han fått när han kunde ta en skidtur mellan matlagningspassen.

För mamma var de här vintrarna jobbiga med snöskottning ut till vägen. Hon ställde också upp för den danska ambassaden som var hemligt placerad under en period i en tom grannvilla. Männen där var väl inte så händiga med matlagning, så mamma hjälpte dem med maten och en annan grannfru med städningen. Men det var inte så lätt att få matkupongerna att räcka till, så mamma införde potatisbullar ibland på deras matsedel och de blev mycket omtyckta.

Jag kommer också ihåg jularna under de här åren. Vi har alltid älskat den högtiden i vår familj och här finns en julsång som för evigt är förknippad med mamma och julen. Hon hade en fantastisk sångröst och jag kan höra henne så tydligt när hon klockrent sjöng: O hela natt, speciellt en gång när hon stod och diskade i den beiga, emaljerade diskbaljan med ljusgrön kant på marmor-diskbänken. Jag kan också se min adventskalender som hängde bredvid almanackan på köksväggen. Det första jag gjorde under adventstiden när jag vaknade, var att springa ut i köket och öppna dagens lucka. Ett år var kalendern framställd med ett fint skepp som såg ut som regalskeppet Vasa. 

Kerstin Ronnestål 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista