Gunga i rymden

Ingen musik blir så betydelsefull som den man hörde under ungdomen. Den följer med genom livet som en pockande påminnelse om vem man var och hur man ville vara.

Jag är uppväxt med åtta syskon där det är ganska tätt mellan åldrarna och mina sju äldre syskon påverkade mig mycket i min musiksmak. Inte förrän jag var tolv år 1971 köpte jag den första musik som jag hittat helt själv. Jag var oerhört stolt och höll hårt i skivan. Min bästa låt genom tiderna blev det – You’ve got a friend med Carole King. 

I vårt hus var det svårt att få vara ifred. De åtta syskonen fanns överallt och vi hade två skivspelare – den i vardagsrummet, som var till för mammas och pappas musik, och den i källaren som vi barn fick använda. Men i källaren var det fullt ös. Det spelades pingis och tittades på tv, det lektes och spelades in film. Därför spelade jag in singeln på en tdk-kassett som jag kunde spela på den lilla Blaupunkt-kassettbandspelaren uppe i mitt rum. Jag satt på golvet, på en stor orange- och vitrandig kudde från ikea, och spelade låten – rewind – play – rewind – play ...

Utanför rummet sprang mina bröder i trappan, min excentriska lillasyster var högljudd och vår schäfer skällde. Jag hade nyss fått eget rum, tack och lov. Det bästa var myshörnan som jag inrett i fönsternischen. Där lågde orange kuddarna, där stod den stora färgglada pappersblomman i en flaska på golvet, en orange dricka-back var full med Starlet och på väggen hade jag den snyggaste affischen någonsin – en bild från En kärlekshistoria av Roy Andersson, som jag sett på Ritz. Tjejen har otroligt kort kjol och står med rumpan mot kameran. Hon verkar ledsen. Killen, som jag förstås var kär i, tröstar henne och han håller nonchalant en cigarett i ena handen.

På skrivbordet står hyllorna med många fack där jag sorterat in hästböcker och faktaböcker. Pappa hade också gett mig Utvandrarsviten i julklapp, så jag kände mig vuxen. Ovanför skrivbordet hade jag satt upp en lång bit av ett orange bokomslagspapper och på det tejpade jag upp snygga bilder av Jane Bark och Åke Arenhill som jag klippt ut ur Femina.

Ovanför sängen hade jag nyss bytt ut den barnsliga affischen från GB där jag hade klistrat upp samlarbilder på hundar. I stället satte jag upp en fin affisch med Simon & Garfunkel. Deras LP Bridge over troubled water hade jag fått av mina bröder i 11-årspresent.Ovanför sängen satt också en teckning som jag var mycket stolt över. Jag hade minutiöst tecknat av skivomslaget till Santanas Abraxas. Jag hade suttit där i mitt rum kväll efter kväll, lyssnat på Samba pa ti och studerat varje detalj på omslaget; den svarta nakna kvinnan som möter den röda ängeln med trumman, och så alla mönster.

Men det var året innan. Nu var det årets musik som gällde.Jag lyssnade – jag tog in varje ord Carole King sjöng. Jag lärde mig texten utantill – det måste ha varit den första text som jag egentligen förstod fullt ut. Hon gav mig ro och hon gav migtröst. För trots den stora syskonskaran var jag ensammast i världen. Jag hade en dagdröm som jag försatte mig i när jag ville; jag sitter på en gunga som hänger i mycket långa rep. Jag gungar och gungar. Men jag kan inte se repändarna och jag når inte ner med fötterna. Jag gungar i rymden, med stora tag. Ingen kan hjälpa mig. Jag är ensam i universum. Allt är mörkt. Dagdrömmen var skön och otäck på samma gång. Svindlande. Jag kände mig ensam, men samtidigt var jag tillräckligt stark för att fixa det. Oberoende på något sätt och samtidigt med ett oändligt behov av vänner. Och Carole King fanns där. Hon var min vän. Hon ställde upp, oavsett årstid. Jag älskar den låten än idag.

Johanna Uddén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista