Jag kunde ha intecknat mitt hus för skivan!

Äntligen var jag i Rom – den stad jag längtat till sedan gymnasieåren, då min älskade latinlärare levandegjorde staden som ingen annan.

Jag var med som ”bihang” till min man och hans arbetsgrupp. De andra kvinnorna smet iväg för att shoppa - jag smet iväg från dem. Min tid var dyrbar. Strosade runt ett av alla torgen , slank in i en liten bokhandel. Möttes av en lågmäld mycket intellektuell bokhandlare som utstrålade mycket gemyt. Han visade mig raskt på de svenska författare han hade i italiensk översättning.

En känsla av välbehag sköljde över mig – och erfor raskt att det var mötet med mannen i kombination med att det från bokhyllorna strömmade den mest betagande musik.

Att det var Bach hörde jag, ”Air” smekte mitt öra – men tappningen var mig obekant . Fick veta att det var Swingle Singers ”Jazz Sebastian Bach”, en gammal inspelning som knappast skulle vara möjlig att få tag på. Bokhandlaren ritade dock en karta till Musica Fratinelli, en stor musikaffär där jag kunde försöka - i en del av staden dit jag absolut inte kunde ta mig på den begränsade tid jag hade till mitt förfogande; jag skulle fara hem till Uppsala utan CD:n Lämnade trots detta bokhandeln nöjd och glad - jag hade fått vara med om något stort – en händelse jag skulle bära på länge.

Dagen därpå smet jag återigen från ”ladies group” , flanerade återigen, passerade en stor galleria. Plötsligt fastnade min blick på en mini-skylt ”Musica Fratinelli”!

Jag hade ramlat över en liten filial – och där fanns SKIVAN!!

14,90 Euro kostade den, hade den kostat 149 Euro hade jag glatt betalat det , hade den kostat 1490 Euro hade jag åkt hem och intecknat mitt radhus.

Dansande av glädje, skuttande, nynnande lämnade jag den stora affärsgallerian.

Colosseum, Sankt Peterskyrkan, Forum Romanum må vara märkliga – men en oförutsägbar händelse som denna var överlägsen!

Nu, ett år senare, kan jag förstås lätt förflyttas till Rom igen genom att lyssna på the soundtrack of my life…

Med ljus snöig måndagshälsning 24/11-09
Gunilla Fällman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista