Elvis eller kopia?

- Men vad hände egentligen den kvällen?
Jag, en sjuttonårig flicka var tillsammans med en väninna på ”Elvis-konsert” i aulan på AUS (Armens Underofficers Skola) på Dag Hammarskölds Väg i Uppsala.

Hon hade frågat om jag ville göra henne sällskap och jag tyckte att det lät trevligt. Det var nattsvart ute när vi begav oss dit så jag tror att det var en höstkväll, året måste vara 1958 eller 1959.

Det blev en spännande kväll. ”Elvis framförde sina låtar med stor bravur, ofta knästående. Han var klädd i en röd skjorta och hade hårkräms-frisyr. Flickorna på de främre bänkraderna var vilda och försökte ta sig upp på scenen, samtidigt som de viftade och skrek.

När konserten var slut var min väninna och jag helt överens om att Elvis var vår stora idol. Tommy Steel, som var aktuell på den tiden, kom helt i skymundan för oss.

Efter en mycket lång tid därefter, kanske ca 20 år, så berättade jag för mina tonårsflickor om den här kvällen. De tyckte att det var mycket imponerande att deras mamma varit på en riktig Elviskonsert. Min nya strålglans varade i flera år. Den blev allt starkare med tiden ända tills den dag jag kom att diskutera upplevelsen med en Elvis-fán. En mycket trovärdig sådan som visste allt om Elvis Presleys förehavanden. Han bedyrade att Elvis aldrig varit i Sverige och haft konsert, ej heller innan han blev så känd.

Grymma öde, min nya glans var bortblåst. Jag försökte vid ett senare tillfälla att efterlysa, någon annan som varit med den här kvällen på AUS, genom Radio Uppland. Jag fann ingen som var där, min väninna har jag förlorat kontakten med.

Resultatet av efterlysningen var att en man från Örsundsbro, som var med i de musikaliska kretsarna på den här tiden, sa att det fanns flera Elviskopior varav någon var mycket bra och som åkte runt och underhöll. Han sa också att det var alls inte omöjligt att Elvis själv hade varit där. Elvis hade ett flertal gånger varit på Sverigebesök, inofficiellt, och samband med det har haft framträdanden.

Nu i höst som 65+ har jag varit på en underbar konsert men Elvismusik. Den ägde rum den 9 november på Uppsalas nya konserthus. Det var en tröst för mig att bara få sitta och njuta av denna fantastiska musik samt att vara helt säker på vilka som uppträdde. Henrik Åberg var en mycket god kopia och han hade fantastiska medarbetare.

Hälsningar  Marianne Hallin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista