Dans på Tongaö

Hösten 1997 var jag och min man på semesterresa till Nya Zeeland tre veckor. Vi skulle avsluta vår semester på en riktig söderhavsö på väg hem. Det blev en av Tongaöarna, Rarotonga.

Ön är tre mil i omkrets och inte många meter över havet. När vi kom till vårt hotell, precis vid Stilla havet blåste det hårt och regnade. Vi hade balkong mot havet med den kunde vi inte vara ute på.

Första dagen småregnade det och det inbjöd inte till någon vattenaktivitet. Andra dagen hyrde vi en moppe och åkte till centralorten för att ev handla något exklusivt från just denna ön. Vi hittade en affär som sålde svarta pärlor varför vi köpte en. De var inte billiga!

Vi fortsatt sedan färden runt ön och kom fram till en jättemysig restaurang där vi förfriskade oss innan vi for hem. Nästa kväll hade vi bokat ett bord på denna lilla restaurang för att äta en god middag. Det var ca 7-8 bord totalt och en väldigt trevlig servitris. Efter att ha ätit en väldigt god förrätt frågade hon om vi inte skulle gå upp och dansa. Det var en kille från ön som spelade keebord och sjöng fantastiskt bra.

Vi avfärdade henne med att vi ville äta klart först. Så när vi ätit klart kom hon tillbaka och frågade igen. Det blev ett litet tryck på oss och hon sa att vi kunde önska oss den låt som vi helst ville dansa till. Vi frågade musikern om han kunde något av ABBA, men han var osäker på det. Då frågade jag om han kunde Elton Johns Sacrifice, jag upplever den som svårspelad. Javisst sa han den kan jag! Det var bara att knalla upp på det lilla dansgolvet och svänga runt.

De andra gästerna satt och tittade på oss och applåderade när vi var färdiga. Efter denna händelse har denna Elton låt blivit lite speciell för både min man och mig. Tankarna far tillbaka till Rarotonga och den lilla restaurangen där Stilla havet kluckade mot stranden och med den duktiga musikern, den goda maten och den väldigt trevliga servitrisen.

Hälsningar Anne-Marie Pettersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista