Två veckor i Kabul

Stairway to heaven med Led Zeppelin för mig tillbaka till åren 1973-74. Grunden till det minnet är att vi var 4 kompisar (2 tjejer 2 killar) som bodde i storfamilj med 2 andra kompisar och började fantisera om att åka ut i Europa med en folkabuss.

Det hela blev till slut en stor Scaniabuss som vi byggde om med kök, sängar o toa och så drog vi ut i Europa, genom Turkiet,Iran, Afghanistan, Pakistan och ner till Goa i Indien.

Där fick vi nya residéer och när pengarna började sina runt årsskiftet reste vi hemåt igen. När vi skulle lämna Kabul i Afghanistan så hade en växel pajat (tror det var 3:ans växel) så vi blev stående på en verkstad i Kabul i 2 veckor. Ett litet äventyr i sig då det var mitt i vintern och vi hade bara ett litet spritkök som vi eldade med diesel till värmekälla, så vattnet frös till is och sängkläderna frös fast på väggarna.

Men till slut så efter flera dagars bankande på vår stackars växellåda lyckades meckarna ta bort den trasiga växeln och bussen blev körbar igen. Nu kommer tillfället som för alltid för tillbaka alla minnen från våra resor och speciellt den här dagen då vi äntligen kan fortsätta vår hemresa. Till saken hör att en kompis hemma i Sverige under vår resa skickade inspelade band till oss och bandet i Kabul spelade vi för första gången denna tidiga vintermorgon.

Vi tuffar ut ur Kabul med det älskade motorljudet från bussen, värmen kommer så sakta, vägen ligger spikrak framför oss, himlen är klarblå och solen stiger upp över de snöklädda Hindu Kushbergen. Till höger ser vi det sista av lerhusen som klättrar uppför berget från den fattigaste delen av Kabul och längs med vägen alla lerhusen med barn och vuxna som precis börjar dagens bestyr.

Ut ur bandspelaren så ljuder Led Zeppelins Stairway to heaven och det känns fortfarande en lyckorusning i kroppen som om vi då verkligen var på väg mot himlen men också en saknad att lämna Afghanistan. Nu efteråt så inser man ju med tanke på resten av hemresan att den kunde ha slutat i himlen för oss alla. Men vi klarade det och tänk att en enda låt kan ge tillbaka faktiskt flera års minnen.

M.v.h. Sissie Richtnér, KARLHOLMSBRUK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista