Brasa, fiol och skräck att förlora

Jag är uppfödd på Gotland i ett litet fiskeläge ute på norr (Hallshuk). När jag växte upp hade vi inte el utan bara veduppvärmning. Den här händelsen som jag minns än idag fast det gått ca 58 år, inträffade en kväll på vintern med brasa i öppna spisen.

Vi hade gått och lagt oss min bror och jag och vår pappa skulle som vanligt spela fiol för oss innan vi somnade. Den här kvällen var min mamma och storasyster borta på en tillställning och åkte då bil. Till saken hör att de på vägen skulle passera ett för mig på den tiden ”stort stup” där vägen passerade och som jag tyckte var väldigt läskigt att åka förbi. (Idag är det en liten sluttning ner mot havet!)

När pappa spelade ”Aftonstjärnan” på fiol den kvällen så tänkte jag hela tiden på min mamma och min syster. Jag inbillade mig att bilen kanske skulle köra ner för stupet och jag minns hur rädd jag var vid den tanken och kunde inte somna förrän de var hemma igen.

Jag kan när som helst se pappa framför mig där han stod framför den öppna spisen i rummet och spelade. Än idag hör Aftonstjärnan till mina stora favoriter och jag har den idag på skiva med Tommys orkester med sång av Hans Martin och varje gång jag spelar den så frammanas den där känslan av lite rädsla som jag kände den speciella vinterkvällen någon gång 1950/51.

PS Pappas fiol hänger nu på en vägg hemma hos mig DS

Många hälsningar
Britt-Marie Löfgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista