Antiklimax i USA

Hej!
Mitt bidrag till Soundtrack of your life tävlingen är Bruce Springsteen ”Born in the USA”. Historien bakom minnet låter så här:

Sommaren 1997 reste jag tillsammans med tre andra fattiga studenter till USA för att bila runt på USA:s östkust i 3 sommarveckor. Det var jag, Daniel, Magnus och Jonas. Under resans gång fick tre av oss speciella smeknamn. Jag kallades ”Fänriken” för mitt intensiva och uppstyrda turistliv. Daniel blev vår allas ”Rickard” då han har jobbat på ICA och är en kopia av Rickard från TV-serien varuhuset. Jonas kom att bli ”juvelen” då han första natten i New York drog fram sin mammas blommiga ”jobs tyg neccesär”.

Innan resan hade jag fått ett tips från en kompis (Anders) att åka ut till Provincetown på Cape Cod utanför Boston. Det var ett fantastiskt sommarställe med pittoreska hus, hög partyfaktor och whale watching som lockande attraktioner. Allt detta visade sig i efterhand vara sant. Anders hade dock undanhålligt en väsentlig sak för oss tre hetrosexuella män…

Under hela resans gång hade Bruce Springsteens ”Greatest Hits” från 1995 gått varm i bilens CD-spelare. Så när vi nu en stekhet sommarlördag närmade oss Cape Cod med mycket höga förväntningar så spelades naturligtvis denna CD. Jag körde bilen när vi närmade oss östkustens bästa sommar party De övriga tre passagerarna hade sänkt en 3-4 bud när vi crusiar in på Cape Cods main street med tusentals av människor längs trottoarerna.
Vi vevar ner alla fönsterrutor och spelar Bruce Springsteens ”Born in the USA” på högsta volym. Reaktionerna längs gatan var överväldiga. Folk började sjunga med och ”High Fives” gjordes på löpande band av oss alla genom fönsterrutorna. Vi levde den ultimata amerikanska drömmen under de 3-4 minuter som låten varade. Vi kände oss som ”king of kings” och bara vrålade ut vår lycka när gatan tog slut. Där tog även illusionen om att vara kung och född i USA slut.

Efter vår triumffärd parkerade vi bilen. Bilen skulle bli vårt hotell för natten (åtminstone för 3 av oss men det är en annan story). Upprymda av Eriksgatan började festen på allvar. Vi lämnade bilen berusade av amerikanskt vatten och livet för att upptäcka denna charmerade sommarstad.

Det började med att vi stötte på två lesbiska lärare från Philadelphia innan vi insåg att pubben mest bestod av välvuxna karlar i skinnväst och/eller skinnkeps. Pubbrundan tog oss från den ena insikten till den andra; i nattlivet existerade bara homosexuella män och kvinnor. Vi har absolut inga fördomar om homosexuella vill jag understryka men att gå från upprymd kung med The Boss ”Born in the USA” i ryggen till att bli utelämnad, ensamma och totalt sänkta på Cape Cods nattliga gator var ett obeskrivligt antiklimax.

Jag kommer alltid att minnas denna känslomässiga förvandling då jag hör ”Born in the USA” med Bruce Springsteen.

//Peter Jacobson

PS. 
I somras var jag på Ullevi ”4th of July” och Bruce öppnar med…jag gissa vilken låt. Det gick kalla och varma kårar längs min rygg…

                                     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista