Fotboll, mässa och demonstration

Hur kommer ett minne till? När börjar historien? Vad är det som sätter ett ljudspår för resten av livet? I mitt fall - Missa Gaia?

En början är en korpmatch i fotboll för Radio Uppland, våren 1982 i Fålhagen. Den slutar med brusten hälsena och gips ända till ljumsken (och aldrig mer korpfotboll). Ingen bra förberedelse för en resa 2,5 vecka senare till New York för FN:s andra särskilda nedrustningssession. Kan dock resa med gipset krympt till en stövel upp till knäet.

I New York demonstrerar jag – sittande i rullstol – och en miljon andra människor mot kärnvapnen. Dagen efter observatör på kryckor av en olaglig demonstration mot USA:s kärnvapen, nära nog ikullvält av polisen.

Några dagar senare får jag mitt livs musikaliska upplevelse i S:t John the Divine, New Yorks största katedral: Missa Gaia*, en freds- och miljömässa om Moder Jord, med musik av den amerikanske saxofonisten och orkesterledaren Paul Winter och delvis byggd på en Alaskavargs ylande samt med bidrag från val och säl.

Missa Gaia kom senare på skiva, vilket efter kontakter med det amerikanska förlaget inspirerade mig till att översätta hela mässan. Den fick svensk premiär i Missionskyrkan, Uppsala den 28 mars 1993 med 150 sångare, musiker och barn, en – vågar jag hävda – stark upplevelse för både medverkande och församling. Den framfördes även i Stockholm – såväl 1993 (Immanuelskyrkan) som 1994 (Norrmalmskyrkan).

Vid premiären förstärktes intrycket med expressiva djurbilder på kyrkans fondvägg.

Premiären på Soundtrack of your life råkar såsom av en slump ligga exakt på dagen femton år efter Missa Gaias svenska premiär!!!

Bernt Jonsson

*                                                                                                                                                           * Redan de gamla grekerna talade om Gaia (eller Ge) – jordens, moderlighetens och fruktbarhetens princip. I dag är Gaia namnet på en vetenskaplig hypotes att jordens levande organismer tillsammans med den yttre miljön utgör en ”superorganism”, som håller hela jorden i balans och gör fortsatt liv möjligt.

De första astronauterna slogs av skillnaden; medan Mars och Venus var döda planeter, var jorden full av liv, ja, en levande planet. Luften, havet, myllan var inte bara en livsmiljö utan en del av livet självt.

Vi människor är en del av skapelsen, av livet självt, som behöver omsorg och omtanke. När vi skadar varandra eller berövar växter och djur deras levnadsvillkor, skadar vi också oss själva. Vi gör revor i livets väv.

Missa Gaia är en hyllning till livet, en bön om liv även i framtiden. Det är en mässa i den heliga Fransciskus’ anda, en mässa som inramas av hans solsång. Liv – som motsats till död – kräver fred. Fred med jorden – fred på jorden. Det sambandet är ännu tydligare i dag än när mässan växte fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista