Till London via Warsawa

Jag har sett och hört Sinatra i Stockholm, Göteborg, Malmö och ett par gånger i London. Har därför många minnen, de flesta under c:a 50 år och då förknippade med just Frank Sinatra.

Slutet av femtiotalet, plötsligt en röst - annorlunda, svängig men även en del ”sadness”. Från det optimistiska, gungande, mästerliga soundet i ex.vis skivor som ”Come Dance With Me”, ”Songs For Swinging Lovers” och ibland till det vilsna och övergivna i ballader som i LP:n ”When No One Cares”.  Frank Sinatras röst, oöverträffade frasering och timing tillsammans med musikalisk ledning av giganten Nelson Riddle - en lyckligt oslagbar kombination. 

Det var som en kick när jag först hörde Sinatra i radio. Sedan i det första TV-framträdandet i svensk televison. En mycket självsäker, karismatisk Sinatra går i kvällsmörkret ur en bil in i en studio - kameran följer honom in i en stor ödslig lokal, ingen annan person syns till. Han kastar nonchalant hatten och går upp på ett podium... mörkret bryts - plötsligt en kamera med närbild och Sinatra snärtar till i ”I’ve got you under my skin” - storbandet bakom eldar på.... 

80-talet; jag skulle följa min bror till Warsawa då han träffat en polsk flicka, Joanna. Det var seriöst och kunde leda vidare, vilket det också gjorde då de senare gifte sig och numer bor i Akalla. Nåväl - strax innan avresan läste jag i UNT att Sinatra om 10-12 dagar skulle uppträda i Albert Hall, London. Det fanns biljetter genom UNT. 

Vad göra? Avbryta resan och göra brodern besviken eller..? För att korta beskrivningen - jag gjorde båda sakerna. Först en trevlig vecka i Warsawa och sedan talade jag om mitt beslut att åka hem tidigare men då till London. Biljetter till London med flyg fanns inte att uppbringa. Vi skildes åt vid närmare midnatt i Warsawas stora centralstation och jag tog ett nattåg till Gdansk. Sedan någon tidig morgontimme där i väntan på en färja till Ystad. Tåg från Ystad till Malmö för byte till Göteborg dit jag kom mycket sent på kvällen. Men, var skull jag bo de få timmarna till morgonen därpå då jag skulle med båten till England? Lösningen var nära - intill Göteborgs central låg Hotell Eggers och jag fick till reducerat pris sova 5-6 timmar innan bussen avgick till båten.

På Englandsbåten började livet!! Ett hundratal personer hade samma mål, de skulle till London för att se och höra Sinatra! Många av dem var medlemmar i dåvarande föreningen ”Sinatra for ever”. En något säregen resa slutade i en mycket trevlig kväll med likasinnade och med dans och lite ”romance”.  

Kvällen efter - Frank Sinatra ”live”. London kokade av hans närvaro med en (1) vecka på Albert Hall. Svartabörshajarna hade sina bästa kvällar utanför konserthallen. Själv var jag (likväl andra i Sinatra-sällskapet) försedd med bra biljetter/platser. Strax före mig i själva biljettingågen stod en storväxt man med fotogeniskt vidgade näsborrar - det var Sean Connery som i likhet med andra ”stars” också skulle se giganten Sinatra.

Det blev en afton att komma ihåg - Sinatra visade vad han förmådde. Så var det en eller flera låtar att förknippa med Sinatra och musikaliska minnen (se ovan). Det får bli ”Send in the clowns” - ett  mästerverk av musikern/kompositören Stephen Sondheim skrivet för musikalen ”A little night music” som är baserad på Ingmar Bergmans berömda film ”Sommarnattens leende”!. Sångtexten är mycket speciell och tack vare Sinatras dåvarande musikaliske rådgivare, fenomenale pianist och dirigent - Vincent Falcone -som jag vid senaste nyåret träffade personligen i Las Vegas (en annan spännande historia)  fick jag en mycket bra förklaring av honom till meningen bakom den engelska titeln och texten. Vi hann förstås även prata om en hel del annat kring Falcones tid (1976-1988 och delvis därefter) på scener och världsturnéer med Sinatra!

Annars är ju Sinatras versioner av ”I’ve got you under my skin” och ”Once in my life” något extra vad gäller sving!

mvh
Sven

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista