Gitarrtoner på begravning

Hej!
Ett av mina musikminnen är till Black Bird med The Beatles. 1997 den 4 juli, begravdes min pappa. Vi hade givetivis valt musik bland annat klassiska psalmer.

Min äldre bror hade sagt att han tänkte spela något på sin gitarr. Det var knäppt tyst i kapellet och alla var givetvis ledsna, så många snyftningar hördes.

Min bror ställer sig upp och tar de första tonerna på gitarren, men kommer av sig..han är givetvis också mycket ledsen. Allting stannar upp.

Efter en kort stund som kändes som en evighet börjar han om och denna gång flyter det på. Ingen sång, bara melodin på en akustisk gitarr, Black Bird singing in the dead of night, take this broken wings and learn to fly, you were only waiting for this moment to be free.

Beatles musik fick för mig en helt annan dimension för mig vid detta tillfälle, vilken passande text(även om inte texten sjöngs) som sa allt om min pappa och fick mig att se att den också kunde användas på begravningar. The bird arise to the sky...en symbolisk handling, att själen lyfter och försvinner in i himmelen, det blev ”nästan” religiöst. Stämningen i kapellet efter framförandet blev en helt annan, liksom euforisk, lycklig i denna ledsamma stund.

Efter denna händelse när jag lyssnar till Black Bird, lyssnar jag på ett helt annat sätt än förut - vilka känslor jag får!

hälsningar Irene

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".