Första gaget gav blodad tand

En melodi som verkligen väcker minnen hos mig och som har följt mig genom åren är ”Lili Marlene” , en schlager som var mycket populär under andra världskriget och som kunde spelas på radion flera gånger i veckan med bl.a. Marlene Dietrich.

När jag var 4 år fick jag ett munspel av en släkting och efter att ha lyssnat på ”Lili Marlene” några gånger på radion kunde jag ta ut melodin på gehör. Jag är uppväxt på en bondgård där köket var samlingsplatsen och där man även dukade till kalas på det stora köksbordet.

Bordet hade en vaxduk som hängde långt mer på sidorna och när jag ombads att spela för gäster satte jag mig alltid under köksbordet eftersom jag var för blyg för att visa mig för publiken. Det kunde hända att jag som belöning fick en femöring eller tioöring eller, om någon var riktigt förmögen en tjugofemöring eller femtioöring. Mitt första gage.

Det blev mera musik genom åren och nu är jag pensionerad efter att ha arbetat som organist och musiklärare i över 40 år. För några år sedan blev jag tillfrågad att leda SKTFs pensionärskör ”Tonåringarna”, en damkör som träffas och trivs en gång i veckan och som sedan besöker äldreboenden, sjukhem och pensionärsföreningar med program bestående av melodier och schlagers från 30- 40- och 50-talen plus någon gång även senare musik. I körens repertoar ingår bl.a. ”Lili Marlene” och det är en fantastisk upplevelse när publiken stämmer in i sången.

Jag började min karriär med ”Lili Marlene” och nu över 65 år senare kan jag glädja andra med den melodin. Det är väl det som kallas för att cirkeln är sluten, eller?

Sven Kjellin, Uppsala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista