1 av 3
Uppsalabon Klas tycker att det märks att frukt blivit dyrare. Foto: Astrid Iselidh/Sveriges Radio
2 av 3
Stina Lindell tycker att det är dyrare att handla i centrala stan. Foto: Astrid Iselidh/Sveriges Radio
3 av 3
Per-Åke Sjölund köper gärna matvaror med nedsatt pris. Foto: Astrid Iselidh/Sveriges Radio

Matpriserna fortsätter att stiga

3:37 min

Förra året steg matpriserna i Sverige med över 2 procent jämfört med året innan, detta trots att de flesta varor och tjänster blev billigare förra året. Det här visar statistik från SCB som Dagens Nyheter publicerar i dag. Frukt, fisk och mjölk är några av de varor som priserna steg mest på.

Enligt statistiken från SCB blev maten 2,2 procent dyrare förra året jämfört med 2012. Frukt var den livsmedelsgrupp som priserna steg allra mest på under 2013, med över 5 procent.

Näst mest steg priserna på oljor och fetter, därefter fisk -- och mjölk, ost och ägg blev drygt 4 procent dyrare. Och medan bröd och spannmålspriserna steg lite blev kaffe, te och kakao i stället 5,7 procent billigare.

Enligt artikeln har matpriserna i Sverige de senaste fem åren ökat mer än dubbelt så mycket som konsumentprisindex, som är den genomsnittliga prisutvecklingen i samhället, med 9,7 procent jämfört med 4,5 procent.

En förklaring till att till exempel frukt blev dyrare kan vara att skördarna var sämre förra året. Det kan också handla om att vi importerar mer ekologisk mat som är dyrare.

Men medan priserna i Sverige steg så sjönk matpriserna ute i världen förra året, och Sverige också har de fjärde dyraste matpriserna i EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista