Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Sexhandeln med unga: "Jag stänger av och går dit"

Minna 17 år: "Rädd att jag ska träffa en kompis förälder"
7:15 min

17-åriga Minna berättar att hon säljer sex i Uppsala, bland annat kvällstid på köparnas kontor. Hon gör det för att tjäna pengar, men säger att hon skulle vilja sluta.

– Jag behövde pengar och väldigt snabbt. Det var det första jag kom på, helt ärligt. För jag hade försökt söka jobb innan... Men det är svårt att få jobb. Så då blev det det här - det fanns inte mycket annat att välja liksom, säger Minna som egentligen heter något annat.

Hon är sjutton år, går på gymnasiet och ser ut som vilken tjej som helst. När vi träffar Minna har hon hållit på med det här ett tag berättar hon, att sälja sex och hon började med att lägga ut en annons på en sexsajt.

– Det är extremt många som vill, som är ute och letar efter att köpa sex på nätet. Jag vart skitförvånad själv, att det strömmade in 12-13 mejl om dagen.

De män som kontaktar henne för att köpa sex är mellan 20-årsåldern och 60+. Det är helt vanliga män säger hon, med vanliga jobb.

– Många, många som är gifta och kanske är i ett kärlekslöst förhållande säger de ofta.

Hon har inte berättat för någon att hon gör det här, inte ens för sina kompisar. Hon vill inte oroa dem, säger hon. Så ingen annan vet var Minna är när hon går och träffar sexköparna på kvällarna. Ibland hemma hos dem, ibland på deras kontor när alla andra har gått hem.

När de klara får hon mellan tusen och ett par tusen kronor och en vanlig vecka har hon tre träffar, säger hon. Minna är fåordig om vad som händer på träffarna och hon tänker inte så mycket varken före eller efter.

– Jag stänger av och liksom bara går dit. Det som händer stannar där.

Hon säger att hon är orolig ibland och hon försöker vara så försiktig som möjligt när hon träffar köparna.

– Ofta när de slutat jobba eller när deras kontor är tomt. Jag träffar dem ganska centralt där det finns folk omkring. Så att om nåt skulle hända skulle jag ändå kunna ta mig därifrån.

Vi pratar om framtiden, och Minna säger att hon tänker sluta så fort hon får ett jobb. Eller träffar en pojkvän.

– Då skulle jag sluta på en gång. För då hade det bara blivit...jag hade känt mig väldigt...liksom...bara äcklig och smutsig och...man vill ju vara så bra som möjligt för personerna man tycker om.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".