Jan Ove Ebbestad. Foto: Sanna Richter / SR

Jan Ove Ebbestad bestämde sig för att bli forskare redan som sexåring

16 min

Han har hittat världsnyheter i sitt eget museums källare och lyckats övertyga sina egna barn om att en riktigt lyckad semester kan tillbringas i ett gammalt stenbrott. Veckans Upplandsprofil heter Jan Ove Ebbestad och är paleontolog och museiintendent vid Evolutionsmuseet.

- De stora benen från dinosaurier är helt klart den del från paleontologin som säljer bra, och det ingår i mitt jobb att visa upp dem, säger Jan Ove Ebbestad.

Som barn var det just dinosaurierna som fångade hans egen uppmärksamhet och redan som sexåring bestämde han sig för att bli paleontolog. Nu har han varit på egna forskningsexpeditioner till Svalbard, Arktis och Ryssland och hittat alla möjliga fina fossil. 

- Den delen av jobbet är otroligt givande, man får vara ute på ställen där andra människor knappt varit och det är en mycket speciell känsla när man hittar en sten och öppnar den - där ligger ett fantastiskt fossil och du är den första som ser det på kanske 400 miljoner år, säger Jan Ove Ebbestad.

2010 hittades 40 stora bortglömda lådor med fossil i Evolutionsmussets källare. De hade stått där sen 1920-talet och kom från forskaren Carl Wiman. Det var en hel del dinosaurieben i lådorna, men att ett av fynden var också en 780 000 år gammal hörntand från människoarten Pekingmänniskan. En upptäckt som blev en världsnyhet.

- Det är nog det största jag har varit med om. Det var en annan forskare som gjorde upptäckten och trodde att det kunde röra sig om en tand till en homo erectus. Sen kom det in en kinesisk expert som tittade på tanden, han stod tyst länge och sen kom det:

- Yes it is, yes it is, yes it is! (Ja, det är det!) och då bröt jublet ut i forskargruppen och vi firade med champange! berättar Jan Ove Ebbestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista