Martin Runtorp, lärare, och Khaled Wafai, rektor på Manar Al-Houda Svensk-Arabiska skolan. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Skolinspektionen kritiserar religiös skola i Uppsala

1:42 min

"Barnen ska lära sig att Allah är den enda skaparen". Så stod det i den pedagogiska planeringen på en religiös friskola i Uppsala. Skolinspektionen kräver nu skärpning på en rad punkter.

Friskolan Manar Al-Houda Svensk-Arabiska skolan är en av de Uppsalaskolor som får kritik av Skolinspektionen efter deras tillsyn i Uppsala kommun under fjolåret.

Bland annat har konfessionella inslag förekommit i undervisningen, vilket inte är tillåtet enligt skollagen. Eleverna skulle till exempel lära sig att "Allah har skapat universum, människan och allting". Rektor Khaled Wafai anser inte att utbildningen haft konfessionella inslag, men säger att ändringar nu har genomförts.

- Det vi kommer att göra nu är att följa nya skollagen exakt. Det de kräver kommer vi att uppfylla när det gäller den undervisningen, antal lektioner och timplanen.

Flera lärare har dessutom saknat lärarutbildning, och arabiska är det enda ämne eleverna erbjudits i elevernas val. Även detta ska nu vara åtgärdat, enligt läraren Martin Runtorp.

- När inspektionen var på plats var lärarlegitimation relativt nytt. Lärarna hade inte fått sina legitimationer. Men nu täcker vi behörighet i alla ämnen. Vi har stuvat om helt enkelt.

Skolinspektionen har krävt kompletteringar från skolan gällande deras åtgärder, och de kommer att besöka skolan igen. Manar Al-Houda skolan har också kritiserats ett flertal gånger de senaste åren, bland annat för krisande ekonomi. Men Khaled Wafai säger att man nu är på rätt väg.

- Under 2002 hade vi 21 elever, idag har vi 50 elever. Skolan utvecklas och tillsyn är lärorikt och leder till att man åtgärdar bristerna och utvecklar verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista