Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronärtskocksdipp. Foto: Christina Jansson

Kronärtskocka på två vis

Ordet kronärtskocka kommer från italienskans articiocco och är kanske vanligast som ingrediens på pizzan quattro stagioni. Christina tillagar den på två andra sätt och vi testar hur det smakar med skocka doppad i skockdipp.

Kronärtskocksdipp

1 stor burk kronärtskockshjärtan i olja (avrunnen vikt ca 250 g) drygt 0,5 dl crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta knappt 0,5 tsk citronsaft flingsalt och cayennepeppar

Häll av oljan. Mixa samtliga ingredienser. Gott t ex till tortillachips (Klipp mjuka tortillabröd i trekanter. Lägg i het stekpanna med olja, stek på bägge sidor tills dom får färg, ta upp, låt rinna av på hushållspapper, strö över flingsalt).

Kokta kronärtskockor med smör och citron

Skär av stjälkarna och skölj kronärtskockorna ordentligt. Koka i lättsaltat vatten tills bladen lätt lossnar (ca 20-40 min beroende på storlek). Häll av vattnet och låt kronärtskockorna rinna av ordentligt. Ät som plockmat, lossa bladen ett i taget och dippa i en skål med smält smör, lite rivet citronskal och flingsalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".