Ung tjej sökes

"Många unga som säljer sex har utsatts för övergrepp"

6:22 min

Unga som säljer sex har ofta utsatts för övergrepp tidigare. Det säger Mikis Kanakaris, vid stödorgansiationen 1000 Möjligheter, med anledninng av P4 Upplands granskning av barnsexhandeln.

– Det är ju inte en homogen grupp men det man kan se att många har gemensamt, en stark majoritet, är att man tidigare varit utsatt för övergrepp.

– Att då utsätta sig för något som är obehagligt, men där man samtidigt kanske på ett sätt känner att man har kontroll för att man kan bestämma när och var det ska ske, då kan obehag och smärta tillfälligt lindra den inre ångesten.

Finns det något sätt som man kan undvika att de här tjejerna hamnar i det här?

– Jag tror att det handlar mycket om att upptäcka människor som inte mår bra. Därför är det viktigt att man frågar hur unga mår, och att man gör det ideligen, speciellt om man ser att en ung person på något sätt förändrar sitt beteende. 

Har du själv köpt sex eller har andra problem med ditt sexuella beteende och och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista