Annie Forsgren, Tjejjouren i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

"Unga som säljer sex känner ofta skuld"

1:36 min

Tjejjouren i Uppsala får ta emot berättelser av unga tjejer som säljer sexuella tjänster och det är vanligt att tjejerna känner skuld.

– De känner sig väl smutsiga många av dem. Nu ska jag absolut inte säga att det är alla, men det är vanligt.Och det är vanligt att de lägger skulden på sig själva och säger varför var jag så dum, och varför gjorde jag så här? Det säger Annie Forsgren som är ordförande för tjejjouren i Uppsala.

Till tjejjouren i Uppsala kan tjejer höra av sig om de vill ha någon att prata med. De som hör av sig är ofta mellan fjorton och sjutton år. En del av de samtalen handlar om tjejer som säljer sexuella tjänster.

I Upplandsnytt i morse kunde du höra sjuttonåriga tjejen som vi kallar Minna berätta om hur hon säljer sex i Uppsala. Hon gör det för att få pengar, och berättar hur hon träffar köparna på kvällstid hemma hos dem, eller på kontor i centrala stan när alla andra har gått hem. När de klara får hon mellan tusen och ett par tusen kronor.

Men alla som hör av sig till tjejjouren i Uppsala behöver inte ha träffat köparna i verkliga livet och alla får inte heller betalt i pengar, utan får cigaretter eller alkohol i ersättning för sexuella tjänster säger Annie Forsgren.

– Mycket av det är ju via nätet också, det kanske inte alltid är att de träffar de här personerna, utan de kanske säljer foton eller gör nånting i en webcam.

– Man gör det för uppmärksamhet och så går det för långt. Man chattar med nån som man tycker verkar jättetrevlig, och så leder det ena till det andra och till slut så sitter de där.

Bilden av vilka som håller på med det här -att det är inte min dotter - vad säger du om det?

– Det kan hända vem som helst, det tror jag absolut. Vem som helst kan må dåligt, speciellt när man är tonåring. Vem som helst kan hamna i den här situationen, det tror jag absolut.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista