Foto Erik Mårtensson / Scanpix

Skolinspektionen kritiserar Uppsala kommun

0:37 min

Det är för stökigt i klasserna på en del av Uppsalas grundskolor. Det menar skolinspektionen efter att ha granskat samtliga skolor i kommunen under förra året.

Kommunen följer inte upp och analyserar kunskapsresultaten i tillräcklig utsträckning. Myndigheten menar att politikerna därmed inte har en tydlig bild av om de kommunala grundskolorna ger den utbildningen som eleverna har rätt till.

– Vi har noterat att det är ganska stora skillnader mellan grundskolor i Uppsala och då handlar det väldigt mycket om studiemiljön och studieron på skolorna. Har man en god studiero så har man chans att uppnå goda studieresultat också. Men på några av skolorna ser vi att det är lite för rörigt, säger Kjell Gyllenswärd som är utredare på skolinspektionen.

Har lärare och rektorer de verktyg som behövs för att få tyst i en stökig klass?

– Nej, jag tror inte att det handlar om att hota och bestraffa, utan det handlar om att sätta en kultur framförallt på skolan. Och vi har sett skolor i områden där förutsättningarna borde vara ganska svåra för att få till det här, men där man lyckas. Så det handlar väldigt mycket om ledning och om alla vuxnas ansvar på skolan, säger Kjell Gyllenswärd.

Även det dubbla ledarskapet som finns på en del skolor med två rektorer kritiseras. Att ha två rektorer strider mot skollagens bestämmelser.

Kommunen måste nu åtgärda bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista