Upplandsnytts reporter väntar. Bilden är arrangerad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Lärare ringde på 14-årings sexannons

2:26 min

En av de vuxna män som ringer på Upplandsnytts annons där fjortonåriga Emelie säljer sex visar sig vara en högstadielärare på en skola i Uppland.

– Hur ser du på kondom och så? frågar mannen på telefon när vi ringer upp och låtsas vara Emelie.

Ja, jag vet inte, jag vill väl helst att man ska ha det.

– Ja. Det är skillnad utan.

Så du skulle helst vilja ha utan då eller?

– Ja. Ja.

Mannen som helst vill ha sex med Emelie utan kondom kallar vi Mats, fast han heter egentligen något annat. Han är en av runt hundra personer som hör av sig på den fejkade annons som Upplandsnytt lägger ut på nätet, där vi låtsas vara 14 åriga Emelie från Uppsala som säljer sex.

Ung tjej i Uppsala.
Blond, ser bra ut, fjorton år, vill tjäna extra pengar. Jag runkar för 800 kr. Suger för 1000 kr. Knull (inte analt) 1800 kr.
Bor i Uppsala. Ring eller messa om du vill träffas. Jag vill att du ska vara snäll.
Emelie

De flesta som hör av sig ringer från dolt nummer eller kontantkort. Men en del använder sin vanliga telefon. Mats är en av dem. När vi kollar upp vem han är så visar det sig att han jobbar på en skola i Uppland, som högstadielärare. Vi låtsas vara Emelie och ringer upp för att se om vi kan fixa en träff med honom.

– Vänta lite....Det är ett himla liv här, säger han.

Vi hör ungdomar i bakgrunden när Mats står och gör upp sitt sexköp. Han vill ha ett vanligt samlag, och vi kommer överens om ett pris. Vi kan vara i hans bil säger han. Han vill träffas om några timmar. Vi bestämmer att vi ses på ett torg i Uppsala. Det är tisdag eftermiddag. Vi väntar på hörnet och efter en stund närmar han sig. Han är avslappnat klädd och har en toppluva på huvudet.

Letar du efter Emelie?

– Ja, är det du?

Ja.

– Ska vi gå? Jag har bilen här borta.

Medan Mats leder vägen mot bilen avslöjar vi snabbt att vi är från Sveriges Radio. Vi säger att vi spelar in vårt samtal. Nu hävdar Mats bestämt att han missat att Emelie, flickan i annonsen, klart och tydligt skrivit att hon är 14 år.

– Ja det har jag ingen aning. Det har jag bommat.

Han säger att han vill köpa sex för att han känner sig ensam och att det är en av de första gångerna. Nu känner han sig lurad. Vi frågar Mats hur han ser på att köpa sex av unga tjejer:

– Nej det tycker jag ju inte är ok.

Men däremot är det ok om tjejen är myndig, och kan bestämma själv. Men samtidigt påpekar han att det är olagligt.

Har du nån gång haft sex med nån tjej som du har träffat i skolsammanhang?

– Nej. Nej nej nej.

Skulle du kunna tänka dig det?

– Nej nej nej.

Vi frågar hur han skulle tänka om hans barn skulle sälja sex.

– Det tycker jag är fel.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista