Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Hovrätten skärper läkarens fängelsestraff

1:22 min

I dag kom hovrättens dom mot den läkare i Sigtuna kommun som gjort sig skyldig till bland annat sexuella övergrepp mot två pojkar på den vårdcentral där han arbetade. Hovrätten skärper tingsrättens dom och dömer läkaren till fyra års fängelse.

Det var i våras som läkaren åtalades för flera sexuella övergrepp mot bland annat två pojkar som var 6 och 8 år gamla och som var patienter till läkaren. Bland bevisningen fanns filmer från händelserna som läkaren själv filmat med sin mobilkamera.

Åklagaren yrkade på grov våldtäkt mot barn, och i november dömde Attunda tingsrätt läkaren till två och ett halvt års fängelse för bland annat två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott. Läkaren själv, åklagaren och samtliga målsägande överklagade tingsrättens dom.

Hovrätten skärper tingsrättens dom eftersom man bedömer att ett av övergreppen är jämförligt med samlag och att läkaren därför gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn.

– Just i ett av de fyra fall som han har utsatt de här pojkarna för sexuella handlingar så har det gått till på ett sådant sätt att vi tycker att det är jämförbart med ett samlag som det står i lagtexten, och då blir det rubriceringen våldtäkt mot barn, säger hovrättsrådet Torbjörn Widemar.

Den pojke som utsattes för våldtäkten får också ett högre skadestånd, på 155 000 kr i stället för 80 000 kronor. Samtidigt ändrar man rubriceringen när det gäller de övriga övergreppen mot pojkarna, från grova till normalgraden.

Läkarens advokat Lars Hurtig menar att det inte ens är styrkt att den händelse som betraktas som våldtäkt har ägt rum.

– Men givet att hovrätten finner att den har det så kan vi bara konstatera att hovrätten har gjort en annan bedömning, säger Lars Hurtig.

Hur kommer ni att gå vidare nu?

– Jag har bara pratat med honom som hastigast bara direkt när domen kom. Vi får väl smälta den och läsa domen en gång till innan vi tar slutlig ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista