Ung tjej sökes

Kanalchefen om arbetsmetoden och publiceringen

I vår serie ”Ung tjej sökes” berättar vi idag om en lärare i Uppland som stämmer träff med vår fiktiva Emelie.

Han har kontaktat henne via vår annons där Emelie är 14 år och säljer sex. Vi stämde träff med honom via telefon fortfarande i rollen som Emelie. Vid mötet på ett av Uppsalas torg avslöjar vi att Emelie inte finns utan att det är P4 Uppland Sveriges Radio som finns bakom annonsen. Vi har i det här arbetet valt att inte initialt spela med öppna kort. Vi har gjort det för att kunna berätta den här historien för att vi menar att det är ytterst viktigt att kunna belysa det här samhällsfenomenet. Vi som medieföretag ska självfallet använda så schyssta och transparanta metoder som möjligt. I det här fallet anser jag att vi inte kunde berätta historien utan det här arbetssättet.

Vi väljer idag att inte avslöja identiteten på läraren. Det gör vi av flera skäl. Vi har fått fram honom via en helt trovärdig men ändå fiktiv annons. Han har blivit  intervjuad med löfte om anonymitet. Vi måste alltid skydda våra källor. I det här fallet skyddar vi också anhöriga runt läraren.

Jag har fått frågan:
– Ja men borde ni inte i första hand tänka på barn, ungdomar och föräldrar på den aktuella skolan ? De vill ju förstås veta!

Det är en högst relevant invändning och som enskild individ kan jag ha stor förståelse för den synpunkten. I min roll som ansvarig utgivare på P4 Uppland Sveriges Radio måste jag se  till medieföretagets roll i samhället. Vårt uppdrag är att granska, bevaka och lyfta fram brister och samhällsproblem. Vi kan inte och ska inte anmäla enskilda personer. I den stund vi gör det frångår vi vårt publicistiska uppdrag och tar en roll som andra har i samhället. Vår förhoppning är att den här serien ska väcka debatt om en av samhällets mörkare sidor och att inte fler unga tjejer ska behöva genomlida detta.

De som vi pratat med har vi informerat om var de kan söka hjälp för problem med sitt sexuella beteende. Den informationen finns också i våra artiklar på webben. Om Du har synpunkter på vår rapportering kan du alltid mejla oss.

Andreas Miller
kanalchef P4 Uppland Sveriges Radio

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista