Skylt behandlingshem (arkivbild). Foto: Tobias Lundgren/TT

Upplopp på behandlingshem för missbrukare

1:35 min

Det var stökigt i går kväll på ett behandingshem utanför Enköping. Boende slog sönder en hel avdelning och hotade personalen.

Det var på Hornös behandlingshem som tar emot män som har dömts till vård mot sitt drogmissbruk som det här hände under fredagskvällen. Stället ligger i Vallby vid Mälaren söder om Enköping. Mestadels handlar det om så kallade låsta platser.

– När överfallslarmet kommer uttrycker man sig som att det är fullt tumult.

Vad möter polisen när de kommer fram?

– För det första kommer de inte in på en gång. De hade barrikaderat sig för att man inte ska komma in, säger Monika Carlsson som är biträdande chef på Uppsalapolisens kriminalavdelning.

De boende ska ha ställt upp ett pingisbord och stolar mot en dörr. Men polisen kunde ta sig in. Fyra personer som är mellan 20 och 32 år greps. Ytterligare två personer är misstänkta för brott.

– Klienterna gick bärsärkagång och slog sönder möblemang. Och personalen lämnade avdelningen enligt de instruktioner de har, säger Anders Hågeby som är instutionschef på Hornö.

Varken klienter eller personal kom till fysisk skada i går. Men de materiella skadorna blev omfattande. Det kommer ta flera dagar innan den aktuella avdelningen går att använda.

Vad som är upprinnelsen till händelsen är oklart. Men enligt polisen ligger en viss planering bakom. Flera klienter är nu misstänkta för brott. Fyra av dem blev gripna och anhållna misstänkta för grov skadegörelse och hot mot tjänsteman.

Så sent som för två veckor sedan bröt liknande oroligheter ut. Som en direkt följd av gårdagens händelse kommer nu klienter att omplaceras till andra behandlingshem som Statens instutionsstyrelse driver.

– Ett par stycken blir det nog. Man vill dela på såna här konstellationer, säger Anders Hågeby på Hornö behandlingshem.

Har ni problem med säkerheten på hemmet?

– Ja, det var inte länge sen vi hade en liknande händelse. Så vi har haft en väldigt tung period.

Finns det anledning att se över säkerheten?

– Det finns alltid anledning att se över säkerheten, säger Anders Hågeby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista