Peter Wråke som är kanslichef på Överförmyndarkontoret i Uppsala. Foto: Ulla de Verdier / Sveriges Radio

Svårt hitta gode män i Tierp

1:32 min

Det är bristen på gode män  - och den är olika stor i olika delar av Uppland. I Tierp har det varit extra svårt att få tag på intresserade.

En orsak till bristen i Tierp kan vara att det saknas gode-mans-förening där.

Gode män tar hand om ekonomi och tillvaratar också andra intressen åt människor som av olika anledningar inte klarar av det själv. De får ersättning för arbetet, men det ses ändå som ett delvis ideellt arbete. 

Överförmyndarkontoret ordnar återkommande informationsmöten för att få tag på nya gode män. Förhoppningen är att Tierp ska få igång en gode-mans-förening.

– Vi har blivit lovade att Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare ska hjälpa oss att etablera kontakten så vi kan starta en sån förening, säger Peter Wråke som är kanslichef på Överförmyndarkontoret i Uppsala.

Agneta Zedell, som bor i Alunda, är ordförande i Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare. Hon anser att godemansföreningarna fyller en viktigt funktion. 

– Det skapar ett nätverk som gör att man kan hjälpa varandra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista