1 av 2
Förkastningen väster om Bollnäs syns tydligt på laserbilden. Bild: Lantmäteriets nationella höjdmodell, visualiserad av SGU.
2 av 2
Raymond Munier, chefsgeolog på SKB. Foto: Mats Carlsson-Lenart

Gammal jordbävning väcker frågor om slutförvar i Forsmark

1:54 min

En nyupptäckt så kallad postglacial förkastningslinje i Bollnästrakten har fått SKB, Svensk Kärnbränslehantering, som planerar slutförvaret av svenskt kärnbränsle i berget under Forsmark 15 mil från Bollnäs, att inleda nya markundersökningar.

Enligt jordartsgeologen Henrik Mikko på Sveriges Geologiska Undersökning skakades södra Hälsingland så geologiskt nyligen som för 9 500 år sedan av ett tills nu okänt jordskalv. Och det är första gången som spår av en stor jordbävning som orsakats av inlandsisen påträffas i södra halvan av landet.

 – Det var en kraftig jordbävning och kanske en tsunami också!

Trakterna kring Bollnäs låg för 9500 år sen ännu under vatten efter istiden. Det var på nya laserskannade bilder av markytan som Henrik Mikko på SGU fann den tidigare okända sex kilometer långa förkastningslinjen väster om Bollnäs.

 – Den ena sidan av förkastningen har lyfts 5-6 meter i förhållande till den andra.

Tidigare har sådana här postglaciala förkastningar, spår av stora jordbävningar när landet snabbt började resa sig efter isens nedpressning, påträffats i övre Norrland men aldrig i södra halvan av Sverige. Det fick SKB svensk kärnbränslehantering, som planerar slutförvaret av svenskt kärnbränsle i berget under Forsmark 15 mil från Bollnäs, att inleda undersökningar av marken kring Bollnäs.

 – Den här upptäckten visar tydligt att detta inte alls är färdigutforskat, trots att vi hållit på länge med det här, säger Raymond Munier som är SKB:s chefsgeolog.

Undersökningarna av förkastningslinjen vid Bollnäs återupptas senare i år.  SKB vill veta mer om jordbävningarna som triggades igång av inlandsisen eftersom geologerna räknar med att det blir en ny istid någon gång under de 100 000 år som kärnavfallet måste hållas isolerat, och den exakta utformningen av slutförvaret kan påverkas av ny kunskap om vad som hände i den svenska berggrunden för 9-10000 år sedan.

 -- Hänger det ihop?  Stämmer våra teorier fortfarande eller ska vi ändra vår säkerhetsanalys?

Men era planer i Forsmark ligger fast oavsett vad ni kommer fram till?

 – Ja, det gör dom. Vi har utformat förvaret för att tåla en stor jordbävning alldeles i närheten, säger Raymond Munier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista