1 av 2
SMS-svar till vår annonsör "Emelie" i granskningen. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
Andreas Miller. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Kanalchefen svarade på frågor om vår granskning

Tidigare idag svarade P4 Upplands kanalchef Andreas Miller på lyssnarnas
frågor om vår granskning Ung tjej sökes.

Programchef Sofia Kottorp, P4 Uppland: Hej!
Nu öppnar chatten med P4 Upplands kanalchef Andreas Miller.

15:12, 3 February 2014

Roger: Hur såg diskussionerna ut på redaktionen inför att gå ut i falskt namn och göra annonsen etc?

Kanalchef Andreas Miller, P4 Uppland: Hej!
Vår grundprincip är att alltid vara öppna med vilka vi är när vi gör research eller intervjuar personer. I det här fallet gjorde vi bedömningen att det skulle vara svårt att berätta den här historien utan att använda en annan metod. Vi ville kartlägga sexköpsmarknaden av barn och ungdomar i Uppsala län. De som kan tänka sig att köpa sex kliver inte fram frivilligt. Vi ville få tag i de och intervjua de och berätta om det som pågår i vårt län. Jag tycker att vi har lyckats med vår ambition utan gå över någon etisk gräns! Vad tycker du ?

15:20, 3 February 2014

Emma: Jag är bekant med mannen ifråga och han mår numera så dåligt att han troligtvis kommer att ta sitt liv inom kort. Tycker du personligen att det är rätt att ni så diaboliskt utsätter en människa för självmordsrisk med hjälp av brottsprovokation?

Kanalchef Andreas Miller, P4 Uppland: Hej Emma!
Om du känner den här mannen så uppmanar jag Dig att uppmana honom att söka hjälp. Hans identitet är inte på något sätt röjd. Vi kommer aldrig att tala om vem det är. Jag förstår att detta är en jobbig upplevelse att bli påkommen i ett sådant här sammanhang. På vår hemsida så finns det kontaktuppgifter till rådgivning för den som behöver samtala om sina sexvanor. I arbetet med det här har vi förstås tagit i beräknande att vi kommer avslöja ev sexköpare. Vi har också varit tydliga med var och en som vi intervjuat att vi inte kommer röja deras identitet.

Bästa Hälsningar
Andreas Miller

15:46, 3 February 2014

Kent: Det här med att han är lärare. Varför går ni ut med det? Andra kan ju känna sig misstänkliggjorda.

Kanalchef Andreas Miller, P4 Uppland: Hej Kent!
Att jobba med barn och ungdomar är förknippat med ett stort ansvar. Varje lärare är ett föredöme för ungdomar runt om i länets skolor. När vi stötte på en lärare bland sexköparna tyckte vi att det var mycket anmärkningsvärt med tanke på hans arbete bland barn och ungdomar. Det var därför vi publicerade den här uppgiften. Vår förhoppning är att den här serien ska skapa debatt och diskussion runt om i Uppsala län och förhoppningsvis leda till att både köpare och unga killar och tjejer i framtiden inte ska behöva hamna i den här situationen.

Bästa Hälsningar

Andreas Miller

15:55, 3 February 2014

mikael : Hörde er program i morse och blev ju så klart chockad , gjorde ni någon mer statistik på de som vill köpa , alla dessa är enig lag pedofiler , ni sa något om hundra personer , hörde av sig .Läraren som åkte fast måste ju intyga att han inte har någon dom men har han varit anställd länge så behöver han ju inte det vet ni omhan varit läare länge.

Kanalchef Andreas Miller, P4 Uppland: Hej Mikael!
Det var drygt 100 personer som svarade på vår fejkade annons från 14 åriga Emelie.Många av de som hörde av sig via sms eller lämnade svar på mobilsvaret ringde på kontantkort och ville inte uppge sitt namn när vi irngde upp de. Att svara på annonsen är i sig inte olagligt. I det här fallet har inte några brott begåtts då inga transkationer på något sätt slutförts. Vi lämnar inga ytterligare uppgifter om läraren.
Bästa Hälsningar
Andreas Miller

16:01, 3 February 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista