Vårdpersonal uppmanas bojkotta tv-inspelning

Läkare och sjuksköterskor bör bojkotta att delta i TV-inspelningar med svårt sjuka patienter, anser Svensk sjuksköterskeförening och Svenska Läkaresällskapet. Bakgrunden är fallet med den döende man som filmades av ett TV-team på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I ett gemensamt uttalande skriver de två organisationerna att det bör gälla oavsett om det finns juridiska möjligheter att göra det eller inte.

Anledningen är att patienter i en akut sjukvårdssituation är i ett särskilt sårbart läge. De kan också vara så påverkade av sitt sjukdomstillstånd att de inte alltid kan vara införstådda med vad det innebär att delta i TV-inspelning, skriver de.

I fallet med tv-inspelningen på Akademiska sjukhuset stämde de anhöriga landstinget och krävde skadestånd, men förlorade i tingsrätten. Hovrätten har nu beviljat prövningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".