Ung tjej sökes

Rektorer och BO om lärare som svarade på sexannons

2:57 min

P4 Upplands granskning av sexhandeln med unga i Uppland har väckt starka reaktioner. Inte minst när vi berättade att en högstadielärare i Uppland var en av de runt hundra personer som svarade på en fejkad annons där 14-åriga Emelie säljer sex.

Regelverket kring vilka personer som får jobba i skolan behöver skärpas upp. Det menar Barnombudsmannen, som skrivit till regeringen om saken. Och BO, Fredrik Malmberg, kommenterar nu P4 Upplands granskning av sexhandeln med unga i Uppland, och det faktum att en högstadielärare på en skola i Uppland var en av de som svarade på annonsen.

Också på sociala medier har många reagerat på den här nyheten. På Twitter skriver en person "vidrigt och livsviktigt reportage". "Skrämmande" och "obehagligt" är andra ord som dyker upp i kommentarerna. "Viktig journalistik" säger en annan.

Här på vår hemsida har diskussionen också gått varm. Bland annat har det kommit olika reaktioner på om huruvida det är bra eller dålig journalistik att göra som vi gjorde.

"Detta är ingenting annat än moralistisk häxjakt som kamouflerar sig till omsorg om tonåringar", skriver en person.

En annan tycker att det var ett bra reportage, men att "manliga högstadielärare i Uppsala län känner sig nog misstänkliggjorda".

En person undrar om den här typen av nyheter, där det talas om "explicita sexuella saker", är lämpliga att sända "på en tid när en massa barnfamiljer har radion påslagen vid matbordet".

Man har också kunnat chatta med vår kanalchef Andreas Miller under eftermiddagen. Här kan du läsa frågor och svar i chatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista