Polishuset i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Polisen spanar inte - liten risk åka fast för sexköp av barn

2:30 min

Det är mycket liten risk att åka fast om man köper sex av unga, för Uppsalapolisen spanar inte och jobbar inte aktivt mot det.

Det samtidigt som Upplandsnytt kunnat visa att intresset är stort för att köpa sex av unga och att sexhandeln sker öppet på nätet.

– Rent allmänt är det ju inte så att vi jobbar aktivt med nåt vi inte känner till, säger Staffan Wennberg biträdande chef vid krimnalavdelningen vid Uppsalapolisen.

Men om ni inte spanar, hur vet ni då att det inte förekommer så mycket?

– Om vi inte spanar så kan vi naturligtvis inte veta någonting.

Sexköp är ett brott som oftast upptäcks genom att polisen lägger spaningsresurser på det. På polisen finns personer som ska skanna av internet och vad som händer där. Men därifrån har inte kommit några signaler om att det här är ett stort problem som bör satsas på, säger Staffan Wennberg.

Men när polisen får in tips från t ex föräldrar eller andra oroliga så är det högsta prioritet, menar han.

– Men vi har väldigt få fall. Och varför, det vet jag inte om vi ligger för nära huvudstan,  där vi historiskt sett alltid haft om man får kalla det "horgator" och sexklubbar. Vi har ju väldigt lite sånt i Uppsala.

Men i en serie inslag har Upplandsnytt visat att det finns ett stort intresse för att köpa sex av barn och unga i Uppland och att unga öppet annonserar på nätet och sexköpare med.

Simon Häggström, vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, säger att man haft fall där tonårstjejer från Uppsala sålt sex både i Stockholm och i Uppsala. Han hoppas att Uppsalapolisen börjar spana:

– Det här är inget storstadsproblem. Jag tror att om man skulle avsätta två poliser i Uppsala så skulle man kunna göra underverk. Det här är män som begår sexbrott mot barn. De ska hittas, gripas och lagföras.

Staffan Wennberg på Uppsalapolisen säger att man ser allvarligt på det här, men att man lägger resurser på sånt som är konkret, som man känner till. Man prioriterar inte att i blindo söka på nätet.

Han ser en skillnad mellan dem som han menar gör det här frivilligt och de som blir tvingade.

– Är det en som säljer sex och det inte är frivilligt räcker det för att det ska vara allvarligt.

- Om en flicka är tvingad att göra det via en kopplare så tar jag ju det först än den tjej som säljer för att hon kommit på att hon ska tjäna pengar.

Men om man gör det frivilligt - hur tror du att de tjejerna mår?

– Nu är jag inte nån psykolog. Men när de går och grunnar på det i efterhand så... man måste ändå tycka att det är konstigt på nåt vis. Nu påstås det ju att det är världens äldsta yrke, men ja, jag vet inte. Du är kvinna du borde kunna veta mer än mig i den frågan.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista