Claes Nord och roboten Diana på Sandvik Coromant i Gimo. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Personalminskning att vänta vid Gimoverken

2:06 min

Ett hundratal jobb kan komma att försvinna på Sandvik Coromant i Gimo under de närmaste tre åren. Produktionen ska effektiviseras och personalstyrkan anpassas, men man hoppas klara det med internutbildning, avtalspensioner och naturliga avgångar.

Fler robotar är också en del i effektiviseringsarbetet.

 – Jag tänkte visa dig Diana, säger Claes Nord, kommunikationschef på Sandvik Coromant i Gimo.

Hon ser ut som en orange svan, som med lite ryckiga rörelser snurrar runt, plockar upp borrar och flyttar över dem...

 – Vi ska jobba smartare. Vi ska använda robotar där man kan använda robotar, och producera mera produkter varje dag. Det kommer garanterat att bli så att man behöver flytta om folk.

På måndagen kom beskedet på företagets intranät att man erbjuder en del anställda avtalspension, och att pensionsavgångar inte ska ersättas.

Läget är tufft för Sandvikkoncernen, och Sandvik Coromants anläggning i Sandviken har man nu i dagarna beslutat lägga ner. 

I Gimo har man nu påbörjat ett utvecklingsarbete hur man ska kunna jobba effektivare. Det blir i nuläget inga varsel om uppsägningar. Och man har ambitionen att ändå kunna anställa det tjugotal elever som går ut Wilhelm Haglund-gymnasiet, som ju Sandvik är med  och driver.

Men Thomas Andersson, som är ordförande för Metallklubben på Sandvik Coromant i Gimo, tror att det kommer att bli i alla fall ett hundratal färre jobb inom treårsperioden.

Så här säger några av de anställda:

 – Något kanske vi kan effektivisera, men just nu känns det som vi är väldigt effektiva, säger Christian Morell. Vi har ju minskat arbetsstyrkan sedan många år.

 -- Det finns säkert de som vill gå tidigare. Lite oroande är det när man läser om vinsterna som dyker, säger Mikael Andersson.

 -- Lite osäkert känns det ju, säger Anna-Karin Karlsson. Det gör det...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista