Karolina Johansson tycker inte om planerna på att ändra UL-taxorna. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Nya busstaxor klubbade - trots protester

"Alla har inte behov av att åka i hela länet"
3:20 min

Nu på eftermiddagen tog landstingsfullmäktige beslut att klubba igenom de nya busspriserna som har retat upp en hel del Uppsalabor.

Inför mötet möttes politikerna av demonstranter som protesterade mot att priser för månadskortet höjs med femtio procent för de som bara åker med stadsbussarna i Uppsala. Samtidigt överlämnades 6 000 namnunderskrifter.

– Nu hoppas jag att det sker någon förändring. Att de tänker om, sa Karolina Johansson som drog igång namninsamlingen.

Tror du att det har någon påverkan att ni gör det här?

– Det hoppas jag att det har.

Är det inte bra att alla kan åka över hela länet på månadskortet?

– Alla har inte behov av det. De flesta åker till och från arbetet och har inte tid att åka över resten av länet.

En namninsamling på internet, som Karolina Johansson drog igång, och så samlade Vänsterpartiet in namnunderskrifter mot förändringen som betyder att de som bara åker buss i Uppsala får betala 265 kronor mer i månaden, en ökning med 50 procent.

Ett 20-tal demonstranter var på plats när över 6 000 namnunderskrifter lämnades över till landstingsrådet Johan Örjes, men han lät sig inte påverkas av det.

– Vi har lyssnat efter argument, men det har inte kommit några nya argument och det här är faktiskt mindre protester än vi hade förväntat oss. Det är klart att det är några som känner att de drabbas, men jag hoppas att de ska upptäcka att det här faktiskt var ett bra förslag. Om något år tror jag alla är överens om att det här var bra, sa Örjes.

Med det nya månadskortet med UL får alla betala 790 kronor och åka i hela länet. Vänsterpartiet ville ha en fortsatt uppdelning, så det blir billigare att enbart åka inom Uppsala. Vänsterpartiets Sverker Åslund säger så här.

– Protester och namnlistor är ju den sista markeringen för att att visa att det här är ett mycket stort folkligt uppror, sa Åslund.

Vilka är det som drabbas hårdast av det här?

– Det är de som inte har alltför höga inkomster. En 50-procentig höjning av priset på resor i Uppsala, det känns för de som inte har så mycket pengar.

Men protesterna hjälpte alltså inte, utan landstingsfullmäktige tog beslutet att det bara ska finnas ett månadskort med UL som ska kosta 790 kronor för hela länet.

I debatten kritiserade Kristdemokraternas landstingsråd Anna-Karin Klomp Vänsterpartiet som ju ville ha olika priser på månadskortet för Uppsala och resten av länet.

– Det förslaget utgår ifrån att de som bor ute i länet reser i hela länet, men om du bor i Uppsala stad så reser du bara i Uppsala stad. Men det finns ju många som är arbetslösa i Älvkarleby och Tierp som skulle få betala 890 kronor med ert förslag, även om de bara ska åka kort, sa Anna-Karin Klomp.

Vänsterpartiets landsringsråd Sören Bergqvist svarade så här på kritiken.

– Det är ju så att de arbetslösa i Älvkarleby vinner på vårt förslag. De finns en del som blir förlorare med det förslag vi lägger, men det principiellt viktiga för oss är faktiskt att behålla stadskortet. Därför att stadstrafiken är en annan slags trafik, sade han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".