Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är arrangerad. Foto: Tomas Magnusson/SR
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Bilden är arrangerad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Unga som säljer sex gör det ofta för att skada sig själva

5:38 min

Maja berättar att hon började sälja sex i Uppsala när hon var sexton år, efter en gruppvåldtäkt. Hon är en av dem som sålt sex för att skada sig själv.

– Jag känner mig väldigt äcklig och hatar mig själv och har mycket ångest innan. Jag har ju skurit mig och kräkts och bränt mig. Men det som är mest effektivt, eller vad man ska kalla det, är att träffa någon. Det blir också att man upprepar den där våldtäkten som startade allt. Att göra det fler gånger för att man hatar sig själv så mycket.

Tjejen som vi kallar Maja berättar om att allting börjar efter en fest i nian. Det är då hon blir våldtagen, av tre killar. En av dem är hon kär i. Efteråt sprids det bilder på skolan säger hon, bilder som killarna tar under våldtäkten.

– Och så stod det hora på mitt skåp. Och lärare såg allt det också, men det var ingen som gjorde nåt. 

Maja känner sig ensam på skolan och börjar få kontakt med killar på nätet. De får henne att känna sig viktig, som att hon betyder nåt. Killarna börjar tjata om att träffas, säger hon. Hon har alltid fått höra att man inte skulle träffa nån från nätet. Men efter våldtäkten försvinner den spärren och hon vill skada sig själv för att dämpa ångesten.

– Det var våldsamt sex redan från början. Hårda grepp, stötigt, oförsiktigt och jag blev kallad hora och såna saker. Sen så blev det snabbt våldsammare.

Hon fortsätter att skada sig själv under gymnasiet. Hon berättar om ett dubbelliv där hon kopplar bort på dagarna och presterar bra i skolan, men tar kontakt med männen på kvällarna. De flesta män hon träffar är mellan 25 och 35 år.

Pengarna de ger henne gör att hon känner sig äcklig, säger hon. Ofta slänger hon dem. Hon berättar om fysiska skador hon får, en axel som hoppar ur led, eller att hon spricker.

Unga som säljer sex sig gör det ofta som ett led i att skada sig själva, det säger personer som jobbar med det här som vi pratar med.

– Det finns en självdestruktivitet och ett självskadebeteende i det här som visar sig väldigt tydligt i våra ärenden, säger  Simon Häggström vid Stockholmspolisens prostitutionsenhet.

Idag är Maja över tjugo år, och hon fortsätter att skada sig genom sex. Jag frågar vad hon tänker när hon ser tillbaka på de män hon träffade på högstadiet och gymnasiet.

– Att de är äckliga. De har förstört så mycket. Jag är besviken. För de var vuxna...och jag var inte det.

– Ja, men att man har barn och fru, att man orkar leva med sig själv efter att man gjort såna saker, det är konstigt egentligen.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista