1 av 2
Sigtuna museum. Foto: August Bergkvist/SR
2 av 2
Ett konstverk av Lisa Vipola. Foto: Anna Sunna

Sameutställning i Sigtuna kritiseras

1:57 min

Sigtuna museum storsatsar inför samiska nationaldagen på torsdag och inviger två samiska utställningar. Nu får konstnärens Lisa Vipolas del, som består av föremål i syntetiska material och som liknar traditionell samisk slöjd kritik redan innan den har invigts.

– Att göra det på nationaldagen, det är det jag reagerar mot. Det är en sån aningslöshet och det är kränkande mot vår nationaldag och flagga, säger Rose-Marie Huuva, författare och konstnär.

Konstnären Lisa Vipola säger att hon vill lyfta frågor om identitet och äkthet med sin konst.

– Jag tycker det här är viktiga och intressanta frågor. Svaren är inte självklara, det finns många sätt att se på det. Jag tycker det är intressant och bra att många vill vara med och debattera kring det här.

Dagen kommer inledas med hissning av den samiska flaggan och på kvällen hålls ett panelsamtal med konstnären. Men Rose-Marie Huuva menar att besökarna kan blanda ihop Lisa Vipolas konst med traditionell sameslöjd.

– Jag tycker det är skamligt, för här presenteras något konstkoncept som äkta sameslöjd. Det är så många i Sverige som inte vet vad äkta sameslöjd är och så går man dit och tror kanske att den här falska slöjden är äkta sameslöjd för att det står så på affischen.

Ted Hesselbom är chef för Sigtuna museum och han menar att tanken med dagen är att uppmärksamma de nationella minoriteterna.

– Men det är klart att alla inte tycker att Lisas debattinlägg är korrekt eller relevant. Jag hoppas att alla tycker det är bra att vi kan ta flera olika aspekter på minoritetstänkandet. Jag tycker Lisa Vipola lägger till ett intressant och djärvt debattinlägg. Sen får man tycka vad man vill om det.

Lisa Vipola hoppas att utställningen kan väcka tankar.

– Att det kan bli en diskussion utan att man ser mig som ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista