Stefanskapellet vid Uppsala krematorium - en av kyrkans alla fastigheter. Foto: August Bergkvist/SR

Nu ska kyrkans fastigheter räknas

På Svenska kyrkans högkvarter i Uppsala inleds i dagarna det mödosamma arbetet att räkna hur många fastigheter av olika slag som kyrkan äger i landet. Förhoppningen är att det det ska leda till en effektivare förvaltning.

– Det här handlar ju nu om att samla ihop samlad kunskap för hela svenska kyrkan. Det är ju församlingarna själva som äger sina fastigheter, så det naturliga är ju att det är församlingarna som har fakta och kunskap om fastigheterna, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Antalet kyrkor i Svenska kyrkans ägo är 3 400, men hur många församlingshem, prästgårdar, förrådsutrymmen, bostäder och kontor man har är oklart.

Kostnaden för innehavet uppgår dock till 3,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 27 procent av den totala verksamhetskostnaden, utöver begravningsverksamheten.

– Det är församlingarna som har fakta och kunskap om fastigheterna. Därför hoppas man nu att kartläggningen, som ska vara klar i april nästa år, kan resultera i en effektivare förvaltning av församlingarnas fastigheter, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare för Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".