Åsa Witkowski. Foto: Anton Dyrssen/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

"Vuxna måste bli bättre på att upptäcka unga som säljer sex"

"Det är ett rop på hjälp när man skadar sig själv"
1:20 min

Vi vuxna måste bli bättre på att upptäcka och stötta unga som säljer sex. Det säger Åsa Witkowski vid Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala Universitet med anledning av P4 Upplands granskning.

– Vi i vuxenvärlden, som lärare, föräldrar eller ungdomsmottagningar har ett ansvar att se de här ungdomarna. Vi måste bli känsligare för att se de här signalerna. För det är faktiskt ett rop på hjälp när man skadar sig själv på ett eller annat sätt.

Tjejen som vi kallar Maja berättar att hon började sälja sex när hon var sexton, efter en gruppvåldtäkt, och att hon är en av dem som sålt sex för att skada sig själv.

– Jag känner mig väldigt äcklig och hatar mig själv och har mycket ångest innan. Jag har ju skurit mig och kräkts och bränt mig. Men det som är mest effektivt eller vad man ska kalla det, är att träffa någon.

Unga som säljer sex gör det ofta som ett led i att skada sig själva, det säger personer som jobbar med det här som vi pratar med. Åsa Witkovski menar alltså att vuxna måste bli bättre på att upptäcka när unga hannar i sånt här och också på att ge stöd.

– Det kan få väldigt allvarliga konsekvenser på sikt. Det finns det ju många studier som visar, och många som unga kvinnor som berättar liknande som i den här intervjun, att de har fått leva med det här väldigt väldigt länge. Och därför är det så viktigt att vi verkligen arbetar för att ge de utsatta stöd, att vi fångar dem och ser deras behov så att de får lära sig andra sätt att hantera sin oro på.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".