Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Långsamma utredningar när vuxna köpt sex av unga

2:04 min

När Uppsalapolisen får in ett fall om sexköp av unga så är det högsta prioritet. Det har polisen sagt tidigare i veckan. Men i de fall från förra året som vi granskat har utredningarna dragit ut på tiden.

Om barn under 18 år utsatts för brottet sexköp ska utredningen vara klar inom tre månder efter att någon är skäligen misstänkt finns.

För tio månader sedan fick Uppsalapolisen ta över ett fall från Stockholmpolisen med en 17-årig tjej som sålt sex i Stockholmstrakten och i Uppsala. Stockholmpolisen hade lyckats identifiera henne och det finns misstanke om att ett tiotal personer köpt sex av henne. Nu i februari, mer än ett halvår senare, har polisen ännu inte förhört hälften av dem.

Tidigare i veckan kunde vi berätta att Uppsalapolisen inte spanar eller aktivt jobbar mot sexhandeln med bland annat barn som finns på nätet, men att när man väl får in ett fall så är det högsta prioritet.

Vi har hittat två andra fall av sexköp av barn som gick till domstol förra året här i länet. Det är två olika män som köpt sex av en då 15-årig flicka. Också i de fallen har utredningarna dragit ut på tiden. I ett av fallen tog det nästan nio månader från anmälan till att åtal väcktes.

– Ju längre tid som går så kan bevisning sumpas. Det blir också jobbigt för den unga som bromsas i sin läkningsprocess, säger Simon Häggström på Stockholmpolisens prostitutionsgrupp.

Staffan Wennberg som är biträdande chef för kriminalavdelningen vid Uppsalapolisen, säger att man generellt blivit bättre på att inte låta ärenden bli liggande, men att det ändå händer om de som ska utreda har för mycket att göra.

– Har ärendet haft otur och kommit in i ett sånt svep så kan det bli gammalt. Tyvärr. Hur gärna man vill så kan man inte för vi måste ha kvalitet och kan inte rafsa över nåt,  så att det håller sedan för åklagaren att väcka åtal.

– Under tiden ramlar ärenden in som läggs på hög.

Det tog betydligt längre än 3 mån att utreda. Då undrar man ju igen hur prioriterat det här är?

– Ja det gör jag med. Trots ganska omfattande kontroll på ärenden så stöter vi ständigt på ärenden där man undrar varför har det här legat? säger Staffan Wennberg.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista