Hela huset lider av bristande underhåll, säger klubbchefen Kim Knudsen. Foto: Mårten Nilsson/SR

Storvreta IBK vägrar betala hyra till kommunen

Storvretas klubbchef: "Misstänker att här finns mögel"
2:00 min

Storvreta Innebandyklubb vägrar nu att betala hyran för klubbens kansli i Storvreta, eftersom huset som ägs av kommunen är i så dåligt skick.

Fastigheten där kansliet är inrymt ägs av Uppsala kommun och klubben pekar på att underhållet är eftersatt och huset nedgånget och deponerar därför tills vidare hyran hos länsstyrelsen.

Klubbchefen Kim Knudsen säger att klubben i många år försökt få kommunen att göra något åt huset vid Vattgårdsvägen.

– Det är ett mycket gammalt hus, Storvretas äldsta tror jag, och det har inte sett målarfärg på länge. Det ser väldigt slitet ut, säger Kim Knudsen.

En trappa upp ligger kansliet, alla pokalerna som innebandyklubben samlat ser välputsade ut, i kontrast till huset, som är åldrat.

– Jag misstänker att här finns mögel. Har man problem med allergier så känner man av det här inne. Jag har själv sådana problem, och ibland hostar jag mycket, säger Kim Knudsen.

Nu har ni valt att deponera en kvartalshyra hos länsstyrelsen i stället för att betala den till kommunen. Varför tar ni till den åtgärden?

– Det är väl en liten spark i rumpan kanske, att säga att nu får ni komma och underhålla huset, säger Kim Knudsen.

Det är senaste kvartalshyran på drygt 11 000 kronor som klubben nu deponerar hos länsstyrelsen.

Kim Knudsen framhåller att dialogen varit god med Uppsala kommuns nybildade bolag som nu äger huset, Sport- och rekreationsfastigheter AB, och att han har gott hopp om att en lösning ska hittas. Och bolagets vd Eva Sterte säger att åtgärder är på gång.

– Huset är inte i gott skick. Det har fuktskador som har resulterat i mögel, och det är inte bra för någon att långvarigt sitta i den miljön. Så vi diskuterar nu med innebandyn att hitta en evakueringslokal för dem medan vi sanerar huset eller bestämmer vad vi ska göra med det, säger Eva Sterte.

Ersättningslokalen ska ligga i Storvreta och bolagets ambition är samtidigt att det gamla huset ska bevaras, eftersom det anses ha ett historiskt värde och ses som ett märkeshus i Storvreta. Och de storvretabor vi träffar är angelägna både om huset och klubbens behov av ett modernt kansli.

– De är värda ett bra kansli så mycket som de gör för ungdomar i Storvreta och i Uppland med Storvreta cup och annat, säger en kvinna.

– Jag tycker att det är ett ganska fint hus, men de behöver nog göra nånting åt det, säger en annan kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".