Flickan på bilden har inget med texten att göra. Foto: Janerik Henriksson/TT
Ung tjej sökes

Sexköpare sökte upp 15-åring på ungdomssajt

15-åringen mötte sexköparen bakom tågstationen
1:37 min

Unga och sexköpare får inte bara kontakt på sexsajter på nätet.  Vuxna sexköpare söker också aktivt efter unga på ungdomssajter.

Vi har tittat närmare på ett av de två fall vi hittar i domstolen förra året, där någon dömdes för sexköp av barn i Uppsala län. En man i 55-åldern som hade köpt sex av en 15-årig flicka.

Det är kväll och en flicka vi kallar Ida är på väg till en plats nära tågstationen i Uppsala. Hon ska träffa en man som vi kallar Jonny. Han vill ha sex med henne, och för det här ska han betala 1500 kronor. Hon är framme och väntar. En bil blinkar till med sina lysen. Hon hoppar in i bilen. De åker hem till Jonny och har samlag, utan kondom. Det gör ont och hon blöder en hel del ska hon senare berätta i rätten.

Jonny sökte upp henne på en populär sida på nätet för ungdomar. I hans dator hittar polisen långa chattsamtal. Där kan man läsa hur han försöker få Ida att träffas igen. Hon vill inte. Man kan också läsa hur han chattar med andra män:
Om att köpa sex av unga i Uppsala.
Om att dela på en tjej.
Om att titta på när den andra har sex med en ung tjej.
En av männen skriver: "skulle vilja ha tag på en i 15-16 årsåldern som är väldigt full som man kan utnyttja som ja vill en kväll."

Polisen hittar också barnporr i Jonnys dator, bilder och filmer på barn som enligt rätten visar barn som utsatts för särskild hänsynslös behandling. I domstolen berättar Ida att hon blödde och att det gjorde ont i cirka två dagar efter samlaget med Jonny och att hon fortfarande mår psykiskt dåligt. Jonny erkänner att han haft samlag med Ida, utan kondom och att han betalat henne för det och att han visste om att hon var femton år.

Rätten dömer Jonny för köp av sexuell handling av barn och barnpornografibrott. Hans straff blir villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.


Kina Pohjanen

kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson 
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".