Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
Ung tjej sökes

Svårt att komma åt olagliga sexannonser

1:19 min

Det är svårt för svensk polis att gör nåt åt den olagliga annonseringen på sajter där bland annat barn och unga från Uppland säljer sex.

Servrarna finns oftast utomlands, säger Jonas Trolle, chef för länskriminalen i Stockholm.

– De här sidorna på internet är precis som en bordell fast i virtuell miljö. Och det är olagligt att erbjuda tjänster på internet likväl som det är olagligt att ha ett stort hyreshus där man erbjöd människor att köpa sexuella tjänster.

Tidigare kunde servrarna vara svenska. Då gick det att döma för koppleri. Men nu finns servrarna bakom sajterna som riktar sig mot Sverige ofta i andra länder.

– De här sidorna administreras kanske av  människor i Sverige, men servrarna, datorernas hjärnor, befinner sig någon annanstans

Det gör det svårt och långdraget att komma åt dem som står bakom dem för polisen. T ex tog det Jonas Trolle 1,5 år att komma åt en server i Kalifornien. Även om det går fortare inom Europa så tycker han att lagen bör ändras för att snabba upp processen.

– Vi måste speeda upp. Och vi måste ändra det här begreppet att den här datorn finns fysiskt på ett annat ställe men är enbart för vårt land, då måste vår lagstiftning här gälla. Jag är inte den som ska lösa det, men vi måste påvisa problematiken här, säger Jonas Trolle.

Krister Hammarbergh (M), som är gruppledare i justitieutskottet, säger att lagen kring gromning, alltså när vuxna söker kontakt med unga i sexuellt syfte, ska ses över. Men däremot är ingen lagändring är på gång som skulle få stopp på sexannonssajterna.  I stället måste polisen jobba mer och bättre mot sexhandeln på nätet menar han.

-- Att ge sig på internet och försöka censurera den vägen tror jag inte är den snabbaste vägen utan bästa sättet är att hitta de här ungdomarna och ge dem hjälp.

Har du köpt sex, eller har du andra problem med ditt sexuella beteende och behöver hjälp att sluta? Då kan du vända dig till exempelvis den nationella hjälplinjen PrevenTell. Om du utsatts för exempelvis övergrepp kan du bland annat vända dig till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sverigesradio.se

Tomas Magnusson 
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista