Hannes Nelander. Foto: Sanna Richter/SR

Veckans Upplandsprofil Hannes Nelander

6:18 min

Han beskriver sig själv som nyfiken och hungrig. En ung man från Uppsala som alltid varit intresserad av sin omvärld, ett intresse som gjorde honom till journalist och som har gjort att han idag är känd som programledare för Rapport på SVT.

- Jag jobbar ju på en ganska gammal arbetsplats, så jag får ofta höra att jag är ung. Du bad ju mig att beskriva mig själv med två ord och därför sa jag "hungrig", man behöver nästan vara det i den här branschen, det är ganska mycket konkurrens. Men jag är stolt över att var ung, säger Hannes Nelander.

Men vad gör man då som programledare?

- Många tror ju att det är ett ganska glassigt jobb men så är det verkligen inte. På de större sändingarna är det över en miljon tittare och på de mindre så är det ändå flera hundratusen. Så man behöver vara väl insatt i alla olika ämnen, man läser in mycket och läser på, säger han.

Hannes Nelander har ingen journalistutbildning men på högstadiet lyckades han få en praktikplats på TV 4 Uppsala.

- Jag gick på Tunabergsskolan och hade prao två veckor. Då ringde jag upp redaktören och tjatade mig till detta och sen lyckades jag hålla mig kvar där, säger han.

Efter ett par år på TV 4 var det dags för något nytt och Hannes Nelander flyttade till Stockholm. Där tog han sig in på SVT och är nu fast anställd på Rapport. Men i framtiden finns också andra drömmar.

- Både jag och min fru, som också är journalist, vill gärna jobba som korrespondenter så jag hoppas verkligen på att vi ska kunna bo utomlands ett par år här framöver, säger Hannes Nelander.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista