Margareta Svensson Paras. Foto: Joanna Korbutiak/SR.

Nytt natthärbärge för EU-migranter

1:09 min

Nästa vecka kommer Stadsmissionen att slå upp portarna för det nya natthärbärget för kringflyttande EU-migranter som har barn eller är höggravida.

Det blev klart igår när Kommunstyrelsen beviljade Stadsmissionens ansökan. En som är mycket nöjd med beslutet är Margareta  Svensson Paras, verksamhetschef för Stadsmissionen i Uppsala.
- Det är bra att vi ser barnen i de här sammanhangen, därför att de är ofta inte synliga. Att det finns så många barn som lever under de här förhållandena, säger Margaretha Svensson Paras.

Margaretha Svensson Paras berättar att det kommer att finnas plats för fyra till sex familjer på det nya härberget som kommer att ha öppet mellan 17:00 och 09:00 sju dagar i veckan. Hon påpekar att härbärget inte är någon permanent verksamhet.

Kommunen lovade ju att det här skulle komma igång redan innan kylan kom, vad har ni fått för förklaring till att det tagit så lång tid?
- Dels så var det ju det här före jul som vi fick frågan att ordna det här, så fick vi anvisat fastighet som vi var lite tveksamma till hur det skulle fungera. Och sen kom julen och i praktiken uppfattade vi då att det inte var så akut, för många fanns inte i Uppsala då på samma sätt. Sen så satte vi igång och när vi satte igång och var beredda nu för ett antal veckor sen, då sa kommunen stopp, berättar Margaretha Svensson Paras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista