Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto:Astrid Iselidh/SR.

Barnmorskorna på Akademiska protesterar mot låga löner

"Vi tycker man har glömt bort barnmorskorna"
2:02 min

Nu protesterar barnmorskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala mot låga löner. 101 barnmorskor har skrivit på ett protestbrev till sjukhusledningen.

Förlossningsvården i Uppsala står inför en hotande kris enligt protestbrevet. En av barnmorskorna, Johanna Bjarnolf, som ligger bakom det tycker att barnmorskorna har hamnat i bakvattnet när det gäller löneutveckling.

– Akademiska sjukhuset har valt att satsa på specialistsjuksköterskor som får 5.000 kronor i lönepåslag efter utbildningen.
Allmänsjuksköterskor har fått 1.500 kronor mer per månad, vilket vi tycker är jättebra. Men vi tycker att man har glömt bort barnmorskorna, säger Johanna Bjarnolf som är inititativtagare och en av de 101 barnmorskor på Akademiska som har skrivit på protestbrevet till sjukhusledningen.

I dag ligger ingångslönen på 27.000 kronor. Men de kräver 30.000 för nyutbildade barnmorskor. Och att alla barnmorskor får ett lönelyft på 5.000 kronor i månaden.

Verksamhetschefen Masoumeh Rezapour säger så här om det kravet:

– Det är det vi måste undersöka. Att se över barnmorskornas löneutveckling i jämförelse med andra specialistsjuksköterskor inom Akademiska och andra förlossningskliniker i hela landet.

Men är det möjligt att kunna ge ett lönelyft på 5.000 kronor per månad?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi får utreda och undersöka det, säger Masoumeh Rezapour som är chef för kvinnosjukvården.

Hon säger också att när de nya lönerna för 2014 sätts så ska specialistsjuksköterskor och barnmorskor få högre lönelyft än andra, enligt sjukhusledningens prioritering.

Men barnmorskorna i Uppsala ser också grannlän som erbjuder bättre löner, till exempel Stockholm. Om det inte blir ett lönelyft för barnmorskorna i Uppsala så kan det få konsekvenser säger Johanna Bjarnolf:

– Då tror vi att det finns risk att folk slutar. Man riskerar då att stå utan kompetent personal i framtiden.

Varför tror du det?

– Därför att det är värt att pendla till Stockholm om du inte får en löneökning. De som börjat där har vi sett får mellan fyra- och åttatusen i löneökning. Då är det värt att köpa ett pendlarkort med tåget, säger Johanna Bjarnolf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".