Resenären Tom Sandstedt och krånglande SL-stolpe vidUppsala resecentrum. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Biljettstrul för SL-resenärer i Uppsala och Knivsta

2:00 min

De som vill åka SL-pendeln kan inte alltid blippa sitt SL-kort i Uppsala eller Knivsta. Mer än ett år efter att SL började köra till Uppsala fungerar tekniken fortfarande inte.

Det handlar om den stolpe vid Uppsalas tågstation där man kan "blippa" sitt SL Access-kort för att betala resan in i Stockholms län.

Det ska bli ett ljud - och grönt ljus - för att bekräfta att resan är betald. Men det fungerar inte alltid. Tidvis går det inte att betala sin resa. Trots att SL har kört nu i 14 månader med sina pendeltåg till Uppsala så fungerar alltså tekniken inte.

Något som Tom Sandstedt som då och då åker med SL-pendeln från Uppsala till Stockholm inte gillar.

– Du vet inte ibland om det har tagit eller inte. Det blir inte så kul om det blir en kontroll att förklara att jag faktiskt har dragit kortet. Det måste man ändra på, det här är ju dåligt, säger Tom Sandstedt.

Han har påpekat det ett tjugotal gånger till SL:s kundtjänst säger han, utan att något har hänt.

– Det är ett rejält stolpskott, säger han.

SL:s presstjänst bekräftar att det är tekniska problem med den typ av SL-stolpe som finns i Knivsta och Uppsala. Det är att det kommer in fukt i apparaterna som gör att de slutar fungera.

– Vi ser väldigt allvarligt på att vi har en sån teknisk lösning som inte klarar av de väderförhållanden som finns på stationerna. Därför håller vi på att ta fram en ny teknisk lösning, säger Lovisa Åbom på SL:s presstjänst.

Den som råkar ut för en biljettkontroll ska inte behöva betala några böter på grund av att SL-stolpen i Uppsala eller Knivsta inte fungerade, enligt Stockholms Lokaltrafiks presstjänst.

– Jag skulle vilja ha en stolpe där man kan se vad den har dragit och där man kan kolla av hur mycket det är kvar på kortet, säger Tom Sandstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista